dagensskiva.com

48 timmar

Recension

In Deed: At 4000 meters
At 4000 meters (CD) In Deed
2001
Dead Frog
7/10

Pop på svenska

Lyssna

Sök efter skivan

In Deed från Uppsala spelar svensk pop. Debutalbumet ”At 4000 meters” består av blandade komponenter baserade på högklassiga harmonier och melodier. På många sätt låter In Deed som definitionen av svensk pop. På gott och ont förvaltar bandet arvet efter band som The Wannadies, Popsicle och This Perfect Day.

In Deed verkar vara ett demokratiskt band. De flesta av låtarna skrivs förvisso av sångerskan Linda Karlsberg och gitarristen Richard Öhrn, men arrangemangen och produktionen är ett band-gemensamt resultat. Elva låtar har man fått ner på cd:n. Elva låtar med olika influenser och riktningar.

Jag kan nog kalla det här power-pop. Det är nyanserat, distat och ganska fullt med attityder. Ibland kryddas låtarna med sköna Doors-klaviaturer, som i ”Marry myself”, där också Regina Lund gästar med ett pratigt intro. In Deed hämtar detaljer från sextio-, sjuttio-, och nittiotalens låtskrivarskolor och bakar ihop det till en egen helhet. Det är snyggt och charmigt men ibland önskar jag lite taggigare konturer. Jag skulle vilja ha liter mer jäklaranamma. En låt som ”Taxi riding generation” skriker efter högre ljud, mer tyngd och botten. En förbaskat bra låt är det redan, men den behöver skitas ner litet.

Bandet låter helt enkelt lite för svenskt. Lite för anspråklöst. Lite för mjukt. Jag tror In Deed skulle må bra av att tuffa till sig lite. Men, efter att ha lyssnat på detta album i ett par månader kan jag konstatera att In Deed på ett säkert sätt kommer ta sig in i den svenska popens finrum. Med lite mer tyngd i produktionen kommer de nå långt. Med låtar som ”Cigarette haze”, ”Break away”, ”Apologize” och ”Pale skin neon lights” når dom redan längre än många andra. Live ska bandet lyfta, säger ryktet. Då kanske de får fram det jag saknar på albumet.

Popälskare och andra, kolla in In Deed. Linda Karlsberg, Richard Öhrn, Magnus Lindström och Marcus Segersvärd har något stort på gång. Men det tog ett tag innan jag förstod det.

Ännu ett intressant litet band på ett intressant litet bolag.

Fredrik Welander

Publicerad: 2001-07-31 00:00 / Uppdaterad: 2001-07-31 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1010

8 kommentarer

Kul att In Deed fått 7! Det är de värda. Jag ääääälskar Pale Skin Neon Lights. Grattis!

Nina Oregistrerad 2001-08-02 23:18
 

En av Sveriges bästa bands..helt klart!!

David Oregistrerad 2001-08-03 15:01
 

4000 meters är våldsamt bra!

Vilka låtar!

Om något band är värda att brejka stort så är det In Deed!!!

Nina Oregistrerad 2001-08-04 13:44
 

”På gott och ont förvaltar bandet arvet efter band som The Wannadies, Popsicle och This Perfect Day.” Snackar vi då tillbakalutad, känsloladdad, självklar, glädjesprudlande, mysig, underbar poprock, eller?

Joakim Udd Oregistrerad 2001-09-13 22:20
 

Kalas!

Mats Oregistrerad 2001-09-14 12:59
 

Upptäckt In deed först nu……efter att marry myself har gått i radio.

coooooooolt

Daniel Oregistrerad 2002-05-28 12:28
 

In Deed's album ligger ofta i min spelare. FAvoritskiva. Speciellt gillar jag Cigarette Hate, Measures och Break Away. Nu vill jag se dem live…

Stanley Oregistrerad 2002-06-19 01:09
 

Att dom inte är världskända.Alltid är det någon låt som passar alla.

För min del är indeeds music min music =)

Jenny Oregistrerad 2004-03-14 13:12
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig