dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

Jailbird Singers: Tjuvballader och Barnatro
Tjuvballader och Barnatro (LP) Jailbird Singers
1964
Metronome/Warner
8/10

Den gamla skolans tjuvar i mästerlig inramning

Lyssna

Sök efter skivan

Föreställ dig en äkta svensk sommar med sill och brännvin på bordet, några oskalade färskpotatisar, sommarängens blommor på bordet, glada rödkindade personer runt det med gröna knän på sina byxor efter en vänskaplig fotbollsmatch på det nyklippta gräset…

Det som saknas då är musik som känns sommar och flåsar känsla. Ett av spåren på denna skiva jag skall recensera måste garanterat finnas en sådan kväll.

Jag tänkte recensera en skiva som är ganska långt borta från musikaliska vardagen som punkrocksångare i The Spitts.

Skivan jag tänkte recensera heter ”Tjuvballader och barnatro”, och gruppen som ligger bakom plattan heter Jailbird Singers. Ett klockrent namn förresten, med tanke på att alla medlemmar från början var gamla skolans ”ärliga” tjuvar och som enligt sägnen började repa och uppträda på fängelset.

De var även ute under en permission och fixade skivkontrakt till bandet. Sant eller ej men hela idéen speglar sig på skivans jämmer och låtval. Egentligen tragiska melodier, men frukansvärt omsorgsfullt valda med fokus på den fattiga människan med det rika inom sig.

Låtar som ”En öl till” och Cornelis Vreejswijks ”Mördar Anders” andas old-school tjuveri och när detta blandas med gammelreligiösa klassiker som ”Barnatro”, ”Ovan där” och ”Han har öppnat pärleporten” lockar det fram ett skönt leende på de som bryr sig och fattar lite av svensk musikhistoria. Många versioner av dessa sånger har man hört men få versioner där banjo, gitarr och härliga stämmor varvas i ett gospellikt sound.

För att gå in djupare än så på denna skiva, så skall den givetvis avnjutas på vinyl. Den finns på cd och för smidighetens skull är det ok att ha den sittande i spelaren. Det är ingen svårlyssnad historia på så vis att hela skivan i stort sätt är riktigt klassiska covers som tagits fram i ljuset 1964 och fått en uppfräschning och ett säreget sound med stämmor i rena gospelstilen. Underbart sköna killar som ligger helt ärligt rätt och får tjuvyrket att framstå som en gammal pilsnerfilm. Höjdarspåret på skivan och det som knyter samman utsvävningen till den svenska sommaren i början av recensionen är ”Där björkarna susa”. En sommardoftande låt och den låt som mest förknippas med Jailbird Singers. Ett annat spår som behöver nämnas i ett sammanhang som detta är Thomas A. Dorseys gamla låt från 1932 ”Precious lord, take my hand”. En låt som ingen förut Elvis gjort bättre och som efter snart 70 år håller stenhårt och får solosången i en kyrka att fortfarande vara det bästa. I brist på besök i Amerikanska söderns kyrkor får 7″ singelvarianten av den sitta hemma i jukeboxen och skrapa om och om igen, krona efter krona.

Knapphändig information finns om bandet vad jag vet, men det känns också det som är det härliga. Mystiken kring bandet, de trogna fängelsebesöken och hela storyn är en viktig del i ett bands framgång. Men det får absolut inte glömmas bort att de har en knippe med tolv låtar på denna skiva som de framförde med känsla och ärlighet. Hur nu en tjuv kan vara ärlig?! Ett bra köp och absolut inte en chansning när du får den på cd för ca: 60 kr i en välsorterad skivbutik om du nu inte vill envisas om att hitta den på begagnad LP, vilket jag i och för sig rekommenderar! Skivan finns även i en nyutgåva (då med fyra låtar extra) i serien Guldkorn som i stort sätt innehåller samma låtar, men säkert är äcklad med massa digitalt tjafs. ”Tjuvballader och barnatro” är absolut bästa köp under 2000 och jag tror få kan övertyga mig om att Arne Qvick och Snoddas eller Göingeflickorna gjorde ”Barnatro” bättre!

Henrik \"Ake\" Åkesson, The Spitts

Publicerad: 2001-06-16 00:00 / Uppdaterad: 2001-06-16 00:00

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Lördag, Recension | Recension: #964

15 kommentarer

Henrik härliga åsikter om Jailbird Singers. Jag är personligt bekant med den ende nu levande medlemmen,Thore Eliasson, han uppträder fortfarande i mindre sammanhang. Oftast med Falubandet Jukebox som har nostalgiaftnar då Jailbirds låtar dammas av. Mvh. Leif Johansen

Leif Johansen Falun Oregistrerad 2004-02-21 21:22
 

Det fanns en artikel och komplett som publicerades 1978 i en tidning som jag tyvärr glömt namet på. Tony Grankvist ska enligt denna artikel ha uppträtt på samma rockgala som Tommy Steele när denne besökte Stockholm 1958. Ang. de fyra extra spåren på CD-utgåvan kommer dessa från Tonys solo-EP som han gjorde sommaren 1964. Han var då enl. artikeln så illa däran i sin sjukdom(han hade drabbats av magcancer under tiden i fängelset) att det var med stora svårigheter att inspelningarna blev av.

Åke Roos, Östersund Oregistrerad 2004-05-17 22:48
 

Är det inte så att Peter Carlsson också var medlem i bandet? I sådant fall är dom 2 som fortf lever, för han är ju i allra högsta grad levande. Såg honom uppträda i Stockholm med sitt band Peter Carlsson & de blå grodorna. Det var väldigt underhållande och tankeväckande. Rätta mig gärna ifall jag har fel och bekräfta gärna mitt påstående om det stämmer. Hejsvejs.

Christofer Oregistrerad 2007-11-16 15:22
 

peter carlsson är ju inte ens samma årgång som jailbirdspojkarna, vad kan han vara kring 45-55…och jailbirds fanns under första delen av 60-talet 64 spelades väl deras skiva in så peter carlsson kan i bästa fall varit kring tolv år!!!

Peter Oregistrerad 2007-12-26 21:37
 

Peter Carlsson säger själv i sin föreställning ”En föreställning” dels att han är född 1952 och dels att han är en fd medlem i Jailbird singers! 12 år gammal när han debuterade eller….Vad är rätt och vad är fel?

Maria Englund Oregistrerad 2008-02-09 21:46
 

ja då är det väl upp till bevis av något slag för herr carlsson för till den ursprungliga gruppen tillhörde han inte, det var endast tre medlemmar då de spelade in skivan tjuvballader och barnatro. Jailbird Singers bildades 1964 av Tony Granqvist, Åke Korpen Johnson och Tore Masen Eliasson, som hade träffats när de satt på kåken…

Peter Oregistrerad 2008-02-11 23:10
 

Ett tag efter att Tony dött i cancer startade bandet pånytt med nya medlemmar. Peter Carlsson var med i en av de senare konstellationerna. (Det har förekommit flera.) Så att han var med i Jailbird ett tag, stämmer allt, dock ej i den ursprungliga gruppen…

Marianne Karlsson Oregistrerad 2008-03-12 22:31
 

söker efter deras skiva lyssnade på den som barn men har aldrig kunnat släppa den snälla var kan jag hitta den
staffansvalin@hotmail.com

staffan Oregistrerad 2008-03-29 20:21
 

http://www.cdon.com där kan du beställa en cd av deras skiva med extramaterial, gjorde så själv för nån månad sedan, 59 spänn…

pjotor Oregistrerad 2008-03-31 18:35
 

Jag var vän med en kille Allan Lindholm i början av 70talet som påstod att han spelat med i detta gäng.
Musiker var han. Oerhört bra röst. Sant eller ej? Kanske en kortare period. Undrar om han lever.

Eva Oregistrerad 2008-05-04 21:31
 

Hej Henrik

Din trevliga text inspirerade mig att också skriva nåt om Jailbird Singers: ”den fattiga människan med det rika inom sig”

Artikeln från 1978 vore spännande att få se. Lägg gärna in den hos på bloggen om nån hittar den:

http://goterminnen.blogspot.com/2008/08/jailbird-singers.html

Gotiska Klubben

Gotiska klubben Oregistrerad 2008-11-20 13:31
 

ang allan lindholm som eva ovan skriver om
jag träffa honom uppi dalom 1982 i hans hemby
vet inte om han var med i jailbird singers men i tötas
ork på 70 talet han försvann vad jag vet ingen jag vet har hört från honom på 25 senaste åren

Beo Oregistrerad 2009-02-03 14:53
 

hallå!
vore kul att höra tohre spela. pga lite nostalgi. spelar han ännu? uppväxt med de där låtarna :-)

jenny Oregistrerad 2009-02-09 22:38
 

Hej,Peter Carlsson här.Kul att Jailbirds uppmärksammas…
Såg att det uppstått en liten debatt om hurvida jag var med eller inte. Där har Marianne Karlsson rätt (hej Marianne).Jag var med efter att Tony dött. Farsan var kompis med gänget och jag var 15 eller 16 när jag började. Det blev några osannolika år som såhär efteråt jag bara har goda minnen av .Jag träffar Thore ibland och det händer att han hoppar in och kör nån jailbird-låt med oss i Blå grodorna . Hälsningar Peter.

Peter Carlsson Oregistrerad 2011-07-01 14:14
 

Vilka var med i det nybildade bandet efter Tonys död?

Ann-Marie Bådenfalk Oregistrerad 2014-12-18 23:30
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig