dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Nicolai Dunger: Soul Rush
Soul Rush (album, cd) Nicolai Dunger
2001
Dolores/Virgin
8/10

Musik med själ

Lyssna

Sök efter skivan

Om titeln på Nicolai Dungers förra skiva ”This Cloud is Learning” var lite kryptisk och kanske inte direkt sa så mycket om innehållet gör ”Soul Rush” raka motsatsen. För visst är det soul det handlar om. Förvisso både förklädd och spetsad med country, jazz, gospelrock och jag vet inte vad men ändå innerst inne lik förbannat inget annat än varm, innerlig soul.

Samtidigt är också ”Soul Rush” Dungers hittills mest lättillgängliga platta. Inte så att det kryllar av topplistehits som ”Something in The Way” men till skillnad från de tidigare så lågmälda skivorna är ”Soul Rush” en betydligt mer öppen historia. Här finns en lekfullhet och ett inbjudande sväng som Dunger med ett par undantag inte varit i närheten av. Aldrig har heller melodierna varit så tydliga som de är här.

Där ”This Cloud is Learning” var avskalad och försiktig i sitt uttryck är istället ”Soul Rush” en frustande, lycklig ljudexplosion där producenten Jari Haapalainen från Bear Quartet sett till att både stråkar, blås och rytmsektion fått jobba hårt.

Men även om det musikaliskt skett en förändring åt ett gladare håll är Dungers texter fortfarande ofta bitterljuva betraktelser över relationer människor emellan. Även om musiken säger en sak, säger texterna en annan. Och inte sällan väldigt träffsäkert.

”She wants to be my friend/She wants to be all of my friends/In one and the same person/
She wants something I won't allow her to be/So now I'm leaving her/I want to kiss her goodbye/I want something she can't give me right now/And on top of that I want her back”
(”Ballad of a Relationship”)

Sedan finns rösten. Den där lite sliriga men ändå så mäktiga rösten som på något sätt får varje textrad att kännas som om den vore sjungen just för dig. Kan inte riktigt sätta fingret på vad det är som gör Dungers röst så speciell, kanske är det fraseringen, kanske den melankoliska tonen. Men oavsett vad det är så är det svårt att inte bli berörd av den. Och den har aldrig låtit bättre eller haft mer nerv än här.

Med ”Soul Rush” visar Nicolai Dunger att han fortsätter utvecklas och hitta nya uttryck för sin musik. Samtidigt befäster han också sin plats som en av de intressantaste och mest originella artisterna i Sverige. Och mest produktiva. Tanken är att han ska släppa ytterligare två fullängdare på vinyl innan året är slut. Det ska bli spännande att se vart hans musikaliska resa tar honom härnäst.

Men vart den än går blir det svårt att toppa ”Soul Rush”. Mycket svårt.

David Drazdil

Publicerad: 2001-04-11 00:00 / Uppdaterad: 2009-10-03 23:29

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #876

12 kommentarer

Synd att Nicolai röst är så irriterande.Den blockerar allt som egentligen skulla kunna vara bra.

Jag Oregistrerad 2001-04-11 12:53
 

Va? Nicolai har ju underbar röst. Det är ju halva grejen med Nicolais musik, just hans röst.

lasse Oregistrerad 2001-04-11 15:49
 

Ja det är väl klassiska älska/hata.Tyvärr hatar jag rösten.

Jag Oregistrerad 2001-04-11 18:20
 

Nicolai är ett geni!

knullis Oregistrerad 2001-04-17 13:17
 

håller helt med föregående inlägg. och visst är det nicolais fantastiska röst som lyfter hela plattan…

oi Oregistrerad 2001-04-21 16:46
 

Kan inte bli så mycket bätttre. Bästa skivan i år! Sommar, sommar, dans dans

svenne Oregistrerad 2001-05-22 23:08
 

Jag fällde både tårar och skrattade hysteriskt av lycka första gången jag lyssnade på skivan. Så helt otroligt jävla bra! *ryyyyser*

David Oregistrerad 2001-07-29 21:07
 

Ni borde även höra Blind Blemished blues som Nicolai gav ut i endast 500 ex, om det finns kvar dvs. Han lyckas ju få fram otroliga stämmningar och man inser hur mycket man kan göra av så lite. Köp inte Songs wearing clothes det finns bara ca 3 bra låtar på den och köp inte eventide samma där. Det ska sägas att det var samma producent på bda dessa skivor och enligt mig och mnga andra förstörde han dessa skivor med otroligt jobbiga stråkar som överröstade allt.

Eller som på Songs wearing clothes där han använder sig av syntetiska ljud som trummaskin. Synd. Så köp Soul Rush, Blind Blemished Blues, This Cloud is Learning. Där hittar Nicolai Dunger rätt

skne Oregistrerad 2001-08-19 14:38
 

Musik blir helt enkelt inte battre an sa har!

ankan Oregistrerad 2001-08-31 21:16
 

den som hatar nicolais röst hatar musik. så enkelt är det faktiskt. sveriges helt klart starkast lysande sångare och låtskrivare. punkt.

rickad Oregistrerad 2002-11-25 10:17
 

Jag håller med skne om att Blind blemished blues är det bästa Dunger släppt, och en av de bästa svenska skivorna någonsin i min värld. Soul rush är också underbar, men lite för polerad på sina ställen.

fileunderwater Oregistrerad 2003-01-08 21:11
 

Soul Rush är en klockren tio poängare om det någonsin funnits en. Punkt.

Natalie Oregistrerad 2003-10-24 11:53
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig