dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Mazarine Street: Delirious
Delirious (CD) Mazarine Street
2001
Dolores / Virgin
8/10

Funkdrypande skrevrock

Lyssna

Sök efter skivan

Mindre än en minut in i skivan och jag tror inte mina öron. I ett kaos av elektronik, feta trummor och ett brötigt sväng stönar Mazarine Streets Malte Holmberg som den kåtaste James Brown. Skivans första spår, ”Watch Me”, är i det stora hela instrumentalt och är så oväntat och ohämmat sexuellt att jag tappar hakan. Två minuter och fyrtioåtta sekunders ohämmad köttslig lust och glädje.

Efter den inledande funkattacken svänger vägen in i soulrockens sköna land. Gospeln är granne med handklappet, körerna står som spön i backen. Pianot och boogiegitarren gör att molnen och nattklubbsröken skingras – solen skiner. Veva ner bilrutorna och vråla ut största möjliga glädje. ”No more blues and no more sorrows / Ain’t no rain gonna fall tomorrow”.

Wow. Festen kan börja! Eller, vänta lite vi chillar en trappa upp ett tag först. Lugnar ner tempot lite. Softar. Ingen anledning att stressa – det är ju ledig tid. Första singeln ”Upstairs” bjuder på ett skönt groove som bär tar mig ut på en soligveranda vid stranden. Lojt. Mer handklapp och en scratch som ser till att bygga upp spänningen och förhindra att jag somnar där i solen under parasollet.

Jag stannar upp där efter de tre första låtarna på ”Delirious” och hämtar andan. Samlar tankarna. Försöker reda ut vad det är jag fått ta del av. Inser att jag behöver flytta skivan från hörlurarna till stereon för att göra den rättvisa. Det här är inte en skiva främst avsedd för lurarna. Det här är fest och party. Rock och funk. Soul och blues. Elektroniskt och organiskt. Eklektiskt sväng som tvingar mig att delta. Jag får vibbar av större delen av den musikhistorien som idag ligger mig varmast om hjärtat. Jovisst är det funk. Det måste det vara. Fast på rockvis.

Jag dristar mig att dra en parallell till ett annat svenskt rockband. The Royal Beat Conspiracy. Om L-P Andersson i TRBC snöat in på James Brown, Jimi Hendrix, Prince och Sly & the Family Stone istället för southern soul hade de låtit nästintill exakt som Mazarine Street. Det här är skitig rock n roll som stinker funk lång väg. Jag tror att det är därför jag just nu dyrkar marken Mazarine Street går på, medan jag bara tycker att Royal Beat är helt ok. Mazarine Street är skitigare, fylligare, fetare, tyngre, fläskigare… bättre. Jag vill se dem på scen. Nu! Det finns stunder då jag inbillar mig att jag inte kommer att bli en komplett människa igen om jag inte får se det här bandet drypa av svett på en alldeles för liten scen i en alldeles för liten klubb.

Svensk musik mår bra just nu. Det finns löjligt mycket bra att upptäcka därute, strax till vänster om topplistan. Ja, inte ens särskilt långt bort. The Knife har tex helt oväntat lyckats ta sig så nära topplistan som två platser bort. Mazarine Street borde om det finns någon rättvisa kvar i världen nå ända fram. Men, med tanke på att varken The Hives, The Facer eller The Royal Beat Conspiracy nådde dit förra året hyser jag inga större förhoppningar om att det verkligen blir så. Det här är mitt försök att hjälpa Mazarine Street dit.- Ska du köpa en svensk skiva i mars gör du dig själv en stor tjänst om du väljer ”Delirious”.

Sa jag att det här är årets sommarsoundtrack? Inte? Det är det. Låtar som ”Apocalypse Right Now” och ”Get Out of My Bed” har en självklar plats på min kassett inför årets Hultsfredsfestival. Årets svenska festivalband alla kategorier.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2001-03-02 00:00 / Uppdaterad: 2007-12-11 13:19

Kategori: Recension | Recension: #824

10 kommentarer

Det finns många starka känslor kring det här bandet, så nånting måste där finnas, frågan är om det är talang eller talanglöshet. Hur som helst; på Lördag ska de upp till bevis för då spelar de på KB i Malmö, ska man packa de ruttna äggen, eller? De lät ju bara hyffsat på skivan…

Johan Oregistrerad 2001-03-15 22:05
 

Jag älskar det här bandet. Jag älskar det här bandet.

Jag älskar det här bandet.

Sabina Oregistrerad 2001-03-10 10:25
 

Den bästa skiva som någonsin har släppts i Sverige. Någonsin alltså. Det här bandet lånar ur hela musikhistorien och jag måste skruva upp volymen till max varje gång jag hör skivan spelas. Ni har verkligen missförstått bandet om ni säger att dom bara är hype; det finns inget vackrare och finare än Mazarine Street i år. Och om jag bara kunde få komma innanför brallorna på gitarristen så skulle allt vara frid och fröjd.

Jennifer Oregistrerad 2001-03-10 06:51
 

Mazarine street verkar bestå av alldeles för mycket yta..

I senaste numret av Lithanian (LiTH's studenttidning som hakat på hypen(?) ) intervjuas bandet och de hävdar att de inspirerats av obskyr gaydisco inför den här skivan… ja jävlar..

Upp till bevis grabbar, ikväll ska jag se er på en alldeles för liten scen på en alldeles för liten klubb…

yhr Oregistrerad 2001-03-08 18:09
 

fan vad less jag blev när mazarine street blev intervjuade i p3 pop och snackade om hur allt sväng måste vara svart. kraftwerk kunde vara svängigt men det är bara fejk-sväng som vi inbillar oss.

är så trött på hypen att det bara är svart musik som kan svänga. gå och dö

[Anonym] Oregistrerad 2001-03-08 14:14
 

Det är bara en stor hype det handlar om. Bandet har ingen fanbase alls. Det räcker tyvärr inte med att ligga på samma etikett som Håkan-Kråkan. OK killarna i bandet är säkert bra grabbar men vart har ni vart de sista åren? Jag hade hoppats på att den tiden var förbi när ett skivbolag försöker hypa ett band genom att få reportage i ”viktiga tidningar” om bandet en vecka innan skivsläpp, och sedan tror att det skall funka.

Vi gör palaver av er! Oregistrerad 2001-03-04 10:41
 

njae…jag ser för mycket posörer och wannabes i den här gruppen…..lite trött på band som vill låta som sina idoler….prince, stooges, jon spencer…

och skivan är ju ganska tamt producerad till råga på allt.

betyg 4 av 10.

killa Oregistrerad 2001-03-03 15:29
 

och nio år senare skivan låter ännu tuffare!!! Ja jädrar!!!

b-grrrlie Oregistrerad 2010-07-09 13:42
 

Undrar just om ”Jennifer” här ovan någonsin kom innanför brallorna på gitarristen?

Punkfarbrorn Medlem 2010-07-11 01:41
 

Right b-grrrlie.

Roger Oregistrerad 2014-09-07 10:28
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig