dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Mustasch: The True Sound Of The New West
The True Sound Of The New West (CD) Mustasch
2001
Majesty/EMI
7/10

Glädjande bra debut

Lyssna

Sök efter skivan

Det är näst intill omöjligt att inte kategorisera in Mustasch från Göteborg i stonerfacket. På deras riffest erbjuds mjukluddig, tung metal med en ljudbild som snuddar vid den ökengudarna Kyuss och Chris Goss brukade, och brukar få till. Samtidigt tror jag mig höra att band som Alice In Chains, Corrosion of Conformity, Soundgarden och Tool ligger bandet varmt om hjärtat. Jag vet i alla fall att de hellre skulle vilja bli sammanknippade med band som Entombed än med band som Dozer, men det är svårt. Det här låter nämligen stoner.

Kanske är det orättvist. I alla fall nu när alla vänder det slitna uttrycket ryggen. Mustasch är nämligen bra. Jag gillar dem, och önskar att de inte blir avfärdade som ännu ett trött stonerband som fastnat i ett evighetsgroove innan de ens har fått en chans.

Mustasch har nämligen ansträngt sig för att göra starka låtar, och undvikit den rökiga, spänstlösa stilen. Man har valt att inkludera en del catchy melodiösa partier och refränger vilket leder till att man gärna går och smånynnar på ett par av spåren. Samtidigt innehåller samma låtar oftast tillräckligt med tuffa riff för hålla kvar mig som lyssnare.

Bandet har visserligen haft tre år på sig att vaska fram de sex låtarna som är med på ”The True Sound Of The New West”, så det kanske inte är förvånande att det är en bra samling låtar. Något som däremot är förvånande är att helheten är så bra som den är. Om man nu skrivit låtarna under en längre tidsperiod.

Ta chansen att höra bra svensk stonerrock. Det finns inte så många band i genren som är så här intressanta. Du kommer inte att ångra dig. Och vad du än gör, låt inte namnet skrämma dig. Mustasch är definitivt bättre än sitt namn.

Mikael Nordlander

Publicerad: 2001-02-26 00:00 / Uppdaterad: 2007-12-11 13:09

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #818

2 kommentarer

suger inte mustasch ganska fett ?

Jo, jag är rädd för det.

Ironisk stoner-rock. bevare mig väl.

[Anonym] Oregistrerad 2001-03-03 15:27
 

jag såg mustasch i arvika. jag tyckte dom var bra. dessutom är bandnamnet fult men väldigt roligt. det finns alldeles för få tunga/hårda band med ironiska namn. de har självdistans.

bio fu Oregistrerad 2001-07-17 00:48
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig