dagensskiva.com

48 timmar

Recension

The Donnas: Turn 21
Turn 21 (CD) The Donnas
2000
Lookout Records
6/10

Glamrocken är tillbaka

Lyssna

Sök efter skivan

Donna A, Donna C, Donna F och Donna R är tillbaka med ännu en charmig attack av frän attityd och koola gitarrer. Att ännu en gång dra upp parallellerna med Ramones och Runaways känns nästan påfrestande. Visst finns de där, likheterna. Visst doftar delar av musiken av nämnda kvartetter, men The Donnas rötter ligger lika mycket i den glammiga 80-tals rocken som hos punkpojkarna i Ramones och rocktjejerna i Runaways. Det är pop, glam och hårdrock i en lättsmält och charmig mix. Den här gången mer glamrock än någonsin tidigare.

Jag hör fler ekon av förstlingsverk av glamband som Mötley Crüe och Posion (gitarriffet i ”Midnite Snack” kommer att få C.C. DeVille att blekna av avund) än från kollegor från den glada och tralliga punktraditionen. Jag gissar att det var affischer med band som dessa som satt på donnornas väggar i flickrummen. För mig är det ingen tvekan om att The Donnas är glam, inte punk. Det ligger väl på sätt och vis dessutom bättre i tiden.

80-talet har varit på väg tillbaka en längre tid nu. Glamrocken ligger och väntar i buskarna som är fyllda av hungriga band som väntat i år på att få en chans att visa upp sig. Nedtryckta av år av grunge, alternative och indiepop. De har filat och vässat, hämtat inspiration, skrivit perfekta refränger, tagit genren åt andra håll. Den skitiga punken och industrirocken har spelat en viktig roll i förändringen och många av banden har kanske inte så mycket gemensamt med 80-talets glam på ytan. Men, band som Backyard Babies och Marilyn Manson har på sätt och vis banat vägen även för den mer lättsmälta glamrocken. Vi kommer att få se pojkar som ser ut som flickor på scenen igen. Det är dags nu.

Men, åter till The Donnas ”Turn 21″. Eller, behövs det? Det låter som förut ungefär. Det är charmigt, glatt och ganska harmlöst. Jag gillar det. Det gör mig glad. Det är gjort med värme, kärlek och en klackspark. Det är koskällor och handklapp. Inget som nödvändigtvis lämnar bestående intryck, men tveklöst underhållande för stunden. Trots att de nu nått den amerikanska spritåldern är det fortfarande charmerande juvenil musik som får mig att känna mig som femton igen. Och, det beror inte bara på covern av Judas Priest högstadieklassiker ”Living After Midnight”.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2001-01-18 00:00 / Uppdaterad: 2007-11-20 12:43

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #774

6 kommentarer

Har aldrig hört ett helt album med 'the donnas' förut, bara enstaka låtar. Intrycket har alltid varit lite splittrat och det har stört mig mer än det har gjort mig glad. Jag har också läst positiva saker om dem i Benno. Fast än dennna recension var tämligen uppåt så kommer jag, tyvärr (?) inte ge 'turn 21' en ärlig chans. För dåliga intryck från början helt enkelt.

martin friberg Oregistrerad 2001-01-18 09:56
 

var tog ac/dc vägen i jämförelsen? den här skivan är bra mycket mer hårdrock än förra. tyvärr. covern är rätt kass faktiskt. men donnas e i alla fall jätt-tuffa.

dot Oregistrerad 2001-01-18 13:47
 

Den förra skivan var fan så mycket bättre! På den här senaste hände det inget; platt och tråkig ljudbild; det finns inga riktiga rökare bland låtarna; mindre kaxighet. Säkert bra live. Men inte på platta – den här gången. Fler covers på Mötley Crüe så ska ni se att det återigen blir ordning på torpet.

Bacon Oregistrerad 2001-01-18 16:59
 

jag är lite tänd på the donnas trots att de inte är snygga. det måste betyda att de är jävligt coola. musik? hey, attityden och stilen sitter i det första rummet när det gäller glammig rock.

fred Oregistrerad 2001-01-18 17:48
 

Till Martin Friberg. Lyssna på skivan Get Skintight och få en ny uppfattning. Sen kan du fortsätta med Turn 21.

Linea Oregistrerad 2001-01-22 16:43
 

Donnas är grymma, jag tycker dock att det är synd att de har övergett det punkiga soundet som de har haft på sina tidigare skivor. Turn 21 är dock fortfarande en mycket bra skiva som man lär dricka en och annan pilsner till under sommaren. Hoppas att Hultsfredfestivalens bandbokare har fått upp ögonen för detta band.

Finns det nån som vet vart det finns Donnas-tröjar att köpa via postorder här i Sverige ?

Knoppen Oregistrerad 2001-05-11 14:21
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig