dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Tony Iommi: Iommi
Iommi (CD) Tony Iommi
2000
Divine/Priority/Virgin
3/10

Satana

Lyssna

Sök efter skivan

Vi kollar likheter. Gammal gitarrhjälte gör en skiva tillsammans med en massa människor som alltid respekterat honom. Gitarrhjälten i fråga tycker det är jättespännande att få göra en skiva med de utvalda killarna och tjejerna. De skriver låtarna tillsammans och killen/tjejen sjunger på spåret. Vad heter skivan? Gitarrhjältens efternamn så klart.

Är det bara jag som tycker det känns lite konstigt och kopierat? Jag gillar de flesta artisterna på skivan. Jag menar lyssna bara; Tony Iommi, Ozzy Osbourne, Henry Rollins, Dave Grohl, Phil Anselmo, Billy Corgan, Peter Steel och Billy Idol. Men med så många stora namn borde det inte hänt något mer då? För det här är inget mer än en medioker rockplatta.

Skillnaden mellan det här och Carlos Santanas attack mot skivköparna är att Iommis gitarr är mer uthärdlig. Det är ju därifrån många av de band jag länge älskat kommer från. Phil Anselmo och hans Pantera skulle aldrig låta som de gör utan Iommi och Black Sabbath. Billy Corgan har sagt att den första gitarrist han härmade var Iommi. Ingen av gästartisterna skulle antagligen låta likadant om det inte vore för Sabbath. Men tyvärr är det här inte roligt att lyssna på. De hade säkert roligt när de spelade in, men resultatet är ospännande.

När Henry Rollins spänner stämbanden i ”Laughing man (in the devil mask)” låter det som en Rollinslåt. När Skin är jobbig i ”Meat” låter det som Skunk Anansie. Dave Grohls insats låter varken som Nirvana eller Foo Fighters, men inte så kul heller. Anselmo är cool, men jag tar hellre en ny Pantera-låt. Serj Tankian (System of a down) låter här antingen för mjukt eller för mycket Layne Staley (jag kan inte bestämma mig). Billy Corgan har rört sig i den här riktningen med Smashing Pumpkins under de senaste åren, så det känns ganska trist det också.

Jag kan fortsätta tills låtlistan är slut. Jag tycker om Ozzy-låten. Men det beror nog mer på att det var länge sen jag lyssnade på Black Sabbath. Det enda riktiga undantaget är Peter Steels ”Just say no to love”, den gillar jag riktigt mycket, trots att inte den heller är speciellt nyskapande. Kanske för att jag alltid uppskattat Steel mer än Type O Negative.

Jag tröttnade på skivan redan första gången jag lyssnade igenom den. Och det har inte blivit bättre sen dess.

Kal Ström

Publicerad: 2000-12-28 00:00 / Uppdaterad: 2008-08-07 11:05

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #754

9 kommentarer

Jag förstår överhuvud taget inte vad du menar med att plattan skulle vara tråkig. De flesta spåren är helt suveräna även om jag kan hålla med om att resultatet varierar. Det här är det bästa som har släppts med anknytning till Sabbath på länge.

John Oregistrerad 2000-12-28 01:00
 

att det är det bästa Sabbath-relaterade släppet på länge säger ju ganska lite. Särskilt om man räknar bort Ozzys solokarriär…

pob Oregistrerad 2000-12-28 13:05
 

Billy Corgan är alltid Billy Corgan.När ska det sluta hackas på Billy.Lämna han ifred nu.

Jag Oregistrerad 2000-12-28 13:17
 

Kamma dig!

Iommi skivan är fet rätt igenom, med Iommis riff

kan det aldrig bli dåligt, den här plattan måste man lyssna på minst 5 ggr för att höra mästarens storhet o inte bara hafsa sig igenom den!

SuperN Oregistrerad 2000-12-28 17:56
 

det har aldrig hänt att jag recenserat en skiva som jag lyssnat mindre än fem gånger på. i det här fallet är det snarare femton. och den växer inte. jag tröttnar bara mer och mer.

och jag klagar inte på billy. jag gillar billy. men låten är inte rolig för det.

Kal Ström Oregistrerad 2000-12-28 22:26
 

Det är väl så här att Iommi ville göra en kul grej.Men det är väl som du säger rätt tråkigt.

Jag tycker bara att media främst kvällstidningarna har dissat Billy och hans pumpor lite väl hårt.Men du gillar Billy.Jag tror om Billy Corgan tagit sitt liv efter ”Siamese dream” hade han blivit lika geniförklarad som Kurt Cobain blev.Men det gjorde han inte.Men det är väl inte så konstigt att de blir så sågade.Plötsligt tas såna artister som Britney Spears på allvar.

Iommi borde sparat inspelningarna i ett skåp för eget bruk.

Jag Oregistrerad 2000-12-30 23:06
 

Här måste jag protestera.

Detta är den bästa ”Sabbath” plattan sen riktiga Sabbath spelade tillsammans. Absolut en av de bästa rock/metal plattorna som släpptes anno 2000

Danne Oregistrerad 2001-01-03 09:24
 

jaså, jag som trodde att panteras the great southern trendkill var den bästa sabbath-plattan sen sabbath.

kj Oregistrerad 2001-01-05 00:21
 

tröttnade?????

den blir ju bara bättre & bättre.

och nyskapande behöver inte Iommi syssla med.

Nä, alla rock älskare borde ha denna platta.

spurs.w Oregistrerad 2004-11-05 17:17
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig