dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Andrea Marquee: Zumbi
Zumbi (CD) Andrea Marquee
2000
Stern's/Amigo
7/10

Modern och stark brasilianska

Lyssna

Sök efter skivan

Andrea Marquee är sedan åtta år skådespelerska i sitt hemland och har bland annat spelat i alternativa teateruppsättningar och underground-filmer. Vackra skådespelerskor som skivdebuterar kan som bekant mötas av en del skepsis. Men tvivlarna (om det finns några) kan snabbt sluta med det, för den här kvinnan kan definitivt sjunga och skriva bra låtar. Och har dessutom en egen skön stil med influenser från såväl de inhemska rötterna som pop och rock från USA och Europa.

Jag höjde faktiskt ett ögonbryn när de första takterna av titellåten hördes. Den är skriven av Jorge Ben, en gammal sambaräv, men grundas okonventionellt nog av samma trummor som U.N.K.L.E:s ”Unreal”. En fräck blandning som inte alls känns fel utom bara medveten och modern.

Låtarnas stil växlar friskt med avtryck från mängder av samtida musik som electronica, vispop, hård rock och hiphop. Utan att för den sakens skull dölja musikens ursprung. Det är sällan någon tvekan om att den är just brasiliansk. Själv säger Marquee att hon gör MPB (alltså música popular brasileira), men om ”Zumbi” är representativ från denna musikstil kan jag inte bedöma.

Andrea Marquee och hennes producentkompisar blandar ihop det som passar ihop utan att se för mycket på tradition och konvention. ”Sambadelic” är till exempel en ganska traditionell samba som förärats en skrikande elgitarr med värsta rockekot. Låter så bra så. Tack och lov finns det också några ”rena” brasilianska spår, som lyfter fram Andreas utsökt vackra och starka röst. Och som besvarar min kärlek till den milda, spröda bossan och den ack så svängiga samban.

Jag har inte sett Andra Marquee i någon skådespelarroll, men tar helhjärtat till mig henne som musikartist. Och jag rekommenderar ”Zumbi”, särskilt till människor som intresserar sig för Brasiliens rytmer men kanske inte är helt sålda på dem. Än. För detta är crossover; en bro. Mellan å ena sidan hett svängig och ljumt gungande tongångar och å andra sidan det mer hemmalika popstuket. En trevlig, varm och upplevelserik promenad över bron önskar jag er.

Fifi Ström

Publicerad: 2000-08-02 00:00 / Uppdaterad: 2000-08-02 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #576

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig