dagensskiva.com

48 timmar

Recension

A Perfect Circle: Mer De Noms
Mer De Noms (CD) A Perfect Circle
2000
Virgin
6/10

Cinematiskt

Lyssna

Sök efter skivan

Följande får man veta på hemsidor, av bandet själva och av bolaget: a) A Perfect Circle är inte ett sidoprojekt för Maynard James Keenan. b) A Perfect Circle låter inte Tool. c) Det här är så lysande att det säljer sig självt.

Det mer cyniska alternativet är d) Nej, Maynard frontar bara bandet och har därigenom landat APC ett juste kontrakt på Virgin, fixat dem en turné tillsammans med Nine Inch Nails samt övertygat skivköparna om att det här är det bästa just nu och har följaktligen givit bandet den högsta placeringen på billboardlistan någonsin för ett debutband.

Vad är sanningen då? Naturligtvis ligger den någonstans mitt emellan. Billy Howerdel, bandets grundare och huvudkompositör är kompis med massor av folk i branschen då han varit gitarrtekniker åt en hel hoper med band (Fishbone, Tool, NIN, osv. osv.). Med andra ord har han egna kontakter med rätt människor. Musiken han har skapat måste nog placeras i närheten av Tool, men han har använt sig av en annan attityd när han har gjort musiken. Tanken var att musiken skulle bli cinematisk och till en början ska låtarna ha varit riktigt långa och testades enligt rykten på filmer som ”De Förlorade Barnens Stad” och liknande. När han kom ner från sin prettotripp startade han band och tillsammans med bland annat Maynard lyckades han göra cinematisk musik i postindustri- postgrunge- korsningen som står sig bra i konkurrensen med andra akter. (Resten av bandet består av lite halvkänt folk från bland annat Guns 'n' Roses och Failure. Förre Primus trummisen Tim ”Herb” Alexander gästar på en låt.)

Musiken består av stora ljudbyggen med lagom suggestiva stämningar som bildar en lätt oroande fond för en osedvanligt snäll och tyglad Maynard. Det är som ni alla förstår inte illa menat. Till sin hjälp har Billy förutom en grundsättning använt sig av stråkar och andra väl valda stämningskapare hämtade från sin dator.

I slutändan blir det ändå svårt att komma ifrån liknelsen med en snällare och grungigare variant av Tool, men det är bra för det. Kanske blir det aningen mer slätstruket, men för närvarande växer skivan hela tiden, och det är svårt att veta var den till slut kommer att landa.

Problemet är att skivan aldrig griper tag i mig. Det känns som att det är precis vad den borde göra. Men man blir inte smygilsken och pillemarisk som man till en början blev av hjärnbarksgnuggarna Tool. Man blir heller inte så där busig så att man släcker lyset och pumpar volymen för att skrämma sig själv och se hur lång tid man vågar. Nej, på sin höjd vet man att andra kanske beter sig så. Det är trist, för jag hör det, men känner det inte. I stället är min nuvarande behållning av ”Mer De Noms” (Ett hav av namn…!?), det vackra och välskapade. När suggestionen närmar sig glider jag runt hemma i halvdvala och ler åt favvo-Maynard som faktiskt även här är stjärnan. Oavsett om han vill det eller inte.

Förövrigt är videon till första singeln – ”Judith” – riktigt bra. Men så är den skapad av David Fincher också. Väl värd en kik.

Mikael Nordlander

Publicerad: 2000-06-06 00:00 / Uppdaterad: 2000-06-06 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #491

12 kommentarer

så sant. Även om 3 Libras är en underbar låt och säkert en av de bästa som Maynard medverkat i

wusty Oregistrerad 2003-05-12 18:33
 

fan….synd att man låtit en sån ovetande person recenssera denna underbara skiva. 16/9 – Thirteenth step

Vippe Oregistrerad 2003-07-31 11:40
 

Ser också fram emot den nya releasen Thirteenth Step. Har precis förbeställt den. Och det tycker jag alla andra personer med viss kännedom för karisma ska göra….

Micke Oregistrerad 2003-08-29 12:26
 

Tycker ”Mer de noms” bär på riktigt bra material. Lyssna på texterna i exempelvis ”orestes” och ”3 Libras” , otroligt vackert och djuplodande. Dessutom betydligt mer sammanhängande än senaste toolplattan Lateralus. Nej, du borde nog ha lyssnat lite noggrannare herr recensent! Weak & Powerless gör mig definitivt inte mindre nyfiken på ”Thirteenth step”. Snart dags.

nh Oregistrerad 2003-09-11 13:22
 

a perfect circle är snuskigt bra. mer de noms är en underbar skiva. den grep tag i mig direkt när jag köpt den och det var innan jag visste vilka tool var över huvud taget. thirteenth step är antagligen skitbra den med. har bara hört weak and powerless, men har förbeställt plattan så den kommer i veckan. jag tror inte att mikael nordlander förstår sig på sån här musik. ;)

henke Oregistrerad 2003-09-16 14:23
 

måste bara tillägga att ”Thirteenth step” är mycket lovande. ”The Noose” och ”Weak & Powerless” är bland de starkaste spåren från Apc hittils… ”But I'm more than just little curious, how you're planning to go about making your amends…”

nh Oregistrerad 2003-09-19 20:37
 

Har lyssnat på nya skivan i en vecka nu, föll direkt och den växer fortfarande. Underbar skiva! Mer de Noms har jag svårare för dock…

Ayn Oregistrerad 2003-09-23 23:31
 

jag tjackade 13th step i veckan och den e hur grymm som helst!! hade lite svårt för mere de noms men 13th step e ett mästerverk!!

wusty Oregistrerad 2003-09-28 18:10
 

:) kul med folk som förstår sig på musik! ;) Thirteenth Step är underbar, synd bara att inte pojkarna på denna sida kan undgå att recensera årets bästa skiva och det bästa sedan Tool – Lateralus ack :-[

Vippe Oregistrerad 2003-10-22 09:08
 

Thirteenth Step är bra. Men inte deras nya eMOTIVe. TS är alltså bäst tycker jag. Men jag har då inte hört Mer De Noms.

Medlem 2004-11-19 16:22
 

Tyckte till en början att eMOTIVE inte var speciellt bra heller….MEN som alltid med maynard så blir skivorna bättre för varje gång man lyssnar på dem :) 2 bottennapp tillsammans med ett gäng jävligt bra låtar e bra nog för mig…Tool kommer ju med nytt nästa år så denna duger tills dess :)

Medlem 2004-12-22 10:17
 

Tycker 6/10 är lite väl lågt för denna härliga skiva. 8/10 är nog närmre sanningen enligt mig. :)

Niz Oregistrerad 2010-04-23 12:57
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig