dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

Jan Johansson: Jazz på svenska
Jazz på svenska (LP) Jan Johansson
1962
10/10

Gammal är äldst

Lyssna

Sök efter skivan

Det finns mycket musik. Det finns mycket dålig musik. Det finns lite bra musik. Musik som är gjord för att skaparen känner att han inte har nåt val och för att det finns en glöd i framförandet är, i mitt tycke, bra musik (egentligen den enda acceptabla). Alltför många så kallade musiker har inkomst och skivförsäljning i huvudet när låtar byggs och melodier skrivs. Skivbolagen skapar med sina krav på kommersiell framgång en ganska smal väg för musiker att gå på, om man nu vill leva på musiken. I och med att klimatet för unga band idag är fördummande hittar jag sällan någon ny musik som jag får ut mer än en sorglig suck av. Jag har alltid ogillat uttrycket ”det var bättre förr”, men musikaliskt sett verkar det tyvärr stämma ganska väl.

Jag är absolut ingen musikvetare, men enligt mig finns det ingen anledning att vara det heller. Den subjektiva, personliga & känslomässiga upplevelsen man är med om när man hör viss musik är bara en personlig njutning som ingen kan eller ska bedöma eller försöka mäta.

I höstas gled jag och bandet omkring i Sverige som förband åt våra numera goda vänner The Wannadies. En kväll berättade Per (Wiksten) att han hade sett ett program på tv om en svensk jazzpianist som hette Jan Johansson, och som hade berört ordentligt. Jag tyckte det lät intressant, men tänkte inte mer på det.

Efter ett par dagar hade vi paus i turnén, och jag kom hem till Stockholm i ett dygn. Väl hemma, utmattad av allt festande och resande, rinner jag ner på soffan framför TV-n. Efter ca en halv sekund fattar jag att det är en repris av programmet som Per berättat om. Efter tio sekunder rensades mitt medvetande från allt förutom den otroligt vackra musik som strömmade ur mina dåliga TV-högtalare. Det vackraste jag någonsin hört. Jan Johansson spelade jazzversioner av gamla svenska folksånger (som jag har fattat det), endast piano och kontrabas. Ingen sång, inget tjafs, inget strul. Två dar senare vaknade jag upp i Kalmar och jag visste att tröttheten inte kunde stilla min hunger efter känslan som den här musiken hade gett mig. Med dunkande järn-page gick jag den långa kalla vägen från vårt sunkiga lägenhetshotell (alla andra sov som stockar) in till Kalmar city. Köpte skivan, gick tillbaks till hotellet, och var lycklig.

Det finns inte så mycket att skriva om själva innehållet på skivan. Känslosam, naken och vemodig musik som jag njuter bäst liggandes på rygg med släckt lampa. Man måste bara lyssna för att förstå. ”Jazz på svenska” är troligtvis den bästa skiva jag någonsin kommer att köpa.

Daniel Bellqvist – Eskobar

Publicerad: 2000-04-29 00:00 / Uppdaterad: 2000-04-29 00:00

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Lördag, Recension | Recension: #449

13 kommentarer

Det är en underbar skiva. Var man än är i världen, om man hör Visa från utanmyra är man tillbaka i Sverige.

Erik Tjernlund Oregistrerad 2001-06-20 03:20
 

ja denna musiken klär av en in på skinnet. denna skiva ska jag prakca på varenda metalkmpis, varenda popkille, varenda punkartjej. detta är originalmusik. jag hittar inget bättre ord. det var så här musik lät från början. ett eller två intsrument. så fantastiskt underbar.

bio fu Oregistrerad 2001-07-17 01:38
 

Svenskt vemod när det är som bäst!

Hilly Oregistrerad 2002-07-07 12:22
 

Det finns en nordisk urkraft i denna musik.

Ändå har jag aldrig hört någon mer minimalistisk skiva.

Detta är ett tidlöst mästerverk, en stor oas bland alla mängder musik finns.

Om jag skulle resa och bara fick välja en platta att ta med mig, skulle det bli den här. Tänk att det finns människor därute som aldrig hör musik som denna. Det är sorgligt. Som en stolt ägare av ”Folkvisor” ska jag låna ut plattan till varenda jävel jag känner!

tobbe Oregistrerad 2002-07-27 00:24
 

Kul att fler upptäcker den här pärlan. Mer naket, svenskt och vackert kan det knappast bli. Jag tycker också att det verkar som om oavsett om man är hårdrockare, punkare, rejvare, jazzdiggare – you name it – så är alla överens om att den här plattan ska man bara ha. Mycket uppmuntrande. Det tragiska är väl att han aldrig fick chansen att upptäcka den här plattans riktigt stora popularitet. Jan Johansson dog i en bilolycka på väg till en kyrkokonsert 1969.

larbert Oregistrerad 2002-08-05 17:58
 

Kan bara hålla med om att skivan är underbar.

Den väcker nån sorts svunnen, nästan nostalgisk, känsla i mig. Jag vet att det här är en skiva jag har fått höra hela livet när jag hör den.

Medlem 2004-09-02 20:36
 

Fasen va kul att jag inte är den enda som berörs av den här plattan…"Känslosam, naken och vemodig musik som jag njuter bäst liggandes på rygg med släckt lampa", klockren beskrivning…

Medlem 2005-04-28 10:25
 

Ett måste i skivsamlingen.
Jan har fångat det stora vemodet….

ToLo Oregistrerad 2007-10-04 00:29
 

Brukar lyssna på den när jag cyklar runt här mitt i skogen där jag bor.. Naturen blir så vacker då!.

Markus Oregistrerad 2008-04-02 17:05
 

[...] jag läser om Almqvist skrivs det ofta om det svenska arvet (Lars Gullin och/eller Jan Johansson). Skivbolaget nämner det redan i pressutskicket. Och visst kan det höras i till exempel fina och [...]

 

Hej alla – hoppas några av er Jan Johansson-fans läser detta – det finns ett unikt tillfälle att frossa lite i hans biografi och samtid;

Eftersom det är exakt 40 år sedan hans dödsolycka skedde så arrangeras ett stort jubileum till hans minne på flera platser i landet.

Vernissage på galleri Riddaren, Gamla Stan, 1-2 nov samt därfter 3-6 november kl 12-18 med måleri av Petra Werner Kjellberg – tavlornas motiv och teman kretsar kring Jan Johansson, hans musik och samtid! Samtidigt säljs en specialutgåva av Erik Kjellbergs stora biografi över densamme.
Evenemanget fortsätter till Göteborgs Konstmässa 8-9 nov kl 12-18.

Varmt välkomna!
petra.kjellberg@gmail.com

petra werner kjellberg Oregistrerad 2008-10-21 12:37
 

Fel omslag!!!!!1111

Medlem 2008-10-21 13:59
 

Mina föräldrar hade Jan Johansson på lp när jag var barn. Jag brukade sätta på skivan när jag var i lågstadieåldern och ”dansa balett” till. Nu, massor av år senare, har jag upptäckt skivan på nytt och köpt den remastrade cd:n. Finns inte mycket som är bättre.

Mae Oregistrerad 2009-11-07 11:03
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig