dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Karl-Martin Almqvist Quartet: Stretching a Portfolio
Stretching a Portfolio (album, cd) Karl-Martin Almqvist Quartet
2008
Prophone
8/10

Svenskamerikansk bop

Det är ingen dålig kvartett han satt ihop, tenorsaxofonisten Karl-Martin Almqvist. Med sig på Stretching a Portfolio har han flitige pianisten Jonas Östholm, kontrabasisten som är Filip Augustssnon och så då denne ständige Sebastian Voegler. De spelar ofta tillsammans eller i delar med andra bandledare. Med full och djup lyhördhet för varandra. Följsamt och mjukt vajande i vinden vi kallar jazz.

När jag läser om Almqvist skrivs det ofta om det svenska arvet (Lars Gullin och/eller Jan Johansson). Skivbolaget nämner det redan i pressutskicket. Och visst kan det höras i till exempel fina och sommarvarma Senter.

Jag tycker mig ändå höra fler och tydligare ekon av New York, 40-tal och bebop. Det är rytmiskt, men inte nödvändigtvis dansant. Svängigt för örat och schysst schönt att vara nära Almqvists skara. Musik som gjord för ett nära möte tolkad från en scen.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2008-07-19 10:24 / Uppdaterad: 2008-07-19 22:11

Kategori: Recension | Recension: #4674

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig