dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Spiritualized: Sweet Heart Sweet Light
Sweet Heart Sweet Light (album, cd) Spiritualized
2012
Domino/Playground
8/10

Ett av vattenhålen

Det är lätt att tröttna på trendmedveten musik. Jag gör det ofta. Då kan jag fylla mina hörlurar med Suede eller Oasis och beklaga att de fläskigt melodiösa britpop-gitarrerna verkar vara bannlysta från modet.

Det fina med Spiritualizeds nya album är att det tycks vara skapat i en bubbla, avskärmat från allt vad trendkänslighet heter. Istället är Sweet Heart Sweet Light ett album som fungerar för att det innehåller genuint bra låtar.

Stämningar från The Velvet Undergrounds White Light/White Heat – som på Heading For The Top Now eller I Am What I Am – samsas med harmonier som skulle kunna vara hämtade ur de mer finstämda delarna av Neil Youngs låtkatalog (lyssna till exempel på Freedom och So Long You Pretty Thing).

I Life is A Problem vänder sig sångaren och bandledaren Jason Pierce till Jesus trots att han vet att han inte är en av dem som kommer till himlen. Temat är återkommande både i texterna och musiken. Ett textjag som söker något han tror sig ha förlorat till ljud som är stundtals kaotiska och disharmoniska och stundtals finstämt tillrättalagda.Låtarna spelar därför mycket bra mot varandra även om deras stil kan variera anmärkningsvärt mycket.

Sweet Heart Sweet Light men den är unik i det att den inte försöker vara något annat än en grym popskiva. Eller om man så vill: ett av vattenhålen i det rådande popklimatet.

Anton Wedding

Publicerad: 2012-04-19 00:00 / Uppdaterad: 2012-04-22 18:01

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #6324

5 kommentarer

En mycket bra skiva med ett rättvist betyg! Bästa sedan ”Ladies and Gentlemen” och So long you Pretty Thing måste vara en av de bästa låtarna James Pierce hittills skrivit! ”Little Girl” låter för övrigt exakt så jag hade önskat att den nya Dexys singeln skulle låta!!

http://waywardbuses.wordpress.com/

Jonatan Oregistrerad 2012-04-19 17:31
 

SM-GULD!

TGRBY Oregistrerad 2012-04-19 21:46
 

Och nästa gång ni tror att ni äger så tänk om.

Jag äger er!

Alltid (öppen IP.adress)

Ulrika

Välkommen till förorten!

TGRBY Oregistrerad 2012-04-19 21:51
 

*Host* Jason *Host*

Apan Oregistrerad 2012-04-22 15:23
 

Tack apan, skönt att någon är uppmärksam.

Kal Ström Redaktionen 2012-04-22 18:02
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig