dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Rocket Juice & the Moon: Rocket Juice & the Moon
Rocket Juice & the Moon (album, cd) Rocket Juice & the Moon
2012
Honest Jon's/Border
7/10

Småprojekt är raketbränsle

Han har ett rätt sweet jobb, Damon Albarn, där han flänger världen runt och inspireras. Plockar upp influenser där han hittar dem. Han mjölkar och tömmer ut det han hör och ser över sig själv och skapar nya musikaliska projekt.

Hans afrikanska resa började ges ut med Mali Music redan 2001. Förra året kom Kinshasa One Two och nu Rocket Juice & the Moon.

Projektet kom till när han var på väg till Lagos för att spela och hamnade på samma flyg som Flea och Tony Allen.
– Borde vi inte göra något ihop?
– Jo, det vore fränt.
Sagt och gjort så samlas de i Albarns studio och spelar på afrobeatens sextakt. Det kan vara så enkelt ibland. Det borde alltid vara så enkelt egentligen. En idé, lite tid över att utföra den på och så vidare till nästa.

Sen skadar det ju inte om det finns talang också. Och när man vill ha lite mer av det ringer man sina kompisar, som Erykah Badu, Fatoumata Diawara (malinesisk sångerska som debuterade förra året), Cheick Tidiane Seck (spelade klaviatur med Fela Kuti) och M.anifest (rappare från Ghana).

Det är mer lekfullt än tajt. De flyger ut i orgelgrooves som riktar sig långt ut i luften, men som aldrig riktigt kommer ner (lite mycket raketjuice i Extinguished till exempel). De släpper fram groovet bara för att låta det pysa ut i intet.

Men de gör också jävligt bra saker. Och M.anifest är grym, särskilt när han får spänna sig mot en vacker röst. Tony Allen gör alltid bra saker och Flea får spela funkbas igen. Det är nästan så Damon är den svajiga länken. Hans ballad Poison är rätt värdelös, men när han knorrar med synthar är den också förlåten. Det är hans ande över den här anrättningen. Utan Damon ingen raket till månen.

Kal Ström

Publicerad: 2012-03-23 00:05 / Uppdaterad: 2012-03-23 00:08

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #6298

3 kommentarer

Jag vill provlyssna! Spotify vägrar. Bu!

Patrik Hamberg Redaktionen 2012-03-23 11:15
 

[...] var när jag lyssnade på Rocket Juice & the Moon fina album som jag påmindes om en artikel jag läst i Lira. Den handlade om Fatoumata Diawara och [...]

Fatoumata Diawara "Fatou" | dagensskiva.com Oregistrerad 2012-03-29 00:00
 

[...] Juice & The Moon Rocket Juice & The Moon (album) Allt Damon Albarn rör vid blir guld. Kal var som vanligt sitt sura jag och snålade med [...]

Mars 2012 | dagensskiva.com Oregistrerad 2012-03-31 09:18
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig