dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Xiu Xiu: Always
Always (album, aac) Xiu Xiu
2012
Bella Union/Cooperative
8/10

Hela tiden, alltid

Det låter som ett ordinärt Xiu Xiu-album, är det första jag tänker när jag lyssnar igenom Always. Men det jag glömmer bort innan jag tänkte den tanken är att Xiu Xiu inte är som alla andra.

Xiu Xiu Always. Alltid Xiu Xiu. Så föreställer jag mig att de lever. Dag in och dag ut [shoe shoe]. Genom hela videon för titelspåret från förra skivan, Dear God, I Hate Myself, satt Angela Seo och stoppade fingrarna i halsen. Om och om igen spydde hon framför kameran, medan Jamie Stewart under tiden satt bredvid och åt kakor. En fullständigt vidrig video, men helt logisk i Xiu Xius sammanhang. Det kändes inte ens särskilt utstuderat, mest som att de ställde sig på en annan sida. Den svages sida.

De sjunger för de misslyckade, för de ångestridna, för bögarna och flatorna, för de mobbade, för de feta, för de smala, för de sjuka, för vem fan som helst som inte känner sig riktigt höra hemma. Jamie hälsar dem och bjuder in dem i inledande Hi. Han sjunger: If you have eaten it all say hi / if your bra is on fire say hi / if your bed is a living hell say hi / hi / if you don’t know what to say say hi.

Förra skivan var till stor del komponerad på en Nintendo DS. Always ärver en del av ljudbilden därifrån men får också ta mer plats här. Vid en ytlig lyssning av Hi låter den som den enklaste elektroniska plinkandet man kan tänka sig, men produktionen (signerad Deerhoofs Greg Saunier) är rik och full av lager.

Beauty Towne är en långväga fortsättning och en tillbakablick på Clown Towne där han både namncheckar gamla bandmedlemmar/vänner och undrar om vem som är vän eller fiende. Like Egypt we had it coming. Det finns mer i Caralee McElroys uppbrott från bandet än vad de berättat.

För även om Jamie vill stå på de svagas sida finns delen av Xiu Xiu där han styr. Där hans vision är starkast och böjer andras. Där hans biffiga kropp är en del av en samhällssyn han motarbetar. Där kvinnliga bandmedlemmar inte klarar av att vara med så länge. Men den dynamiken gör inte Xiu Xiu sämre, snarare tvärtom. Det finns en spänning där.

Om han inte var den starke skulle inte heller en låt som I Luv Abortion ha så mycket frustration i sig. Han försöker övertyga, men kan inte ta över någon annans liv, trots att han tycker sig se att hon inte borde gå igenom graviditeten. Han vräker ur sig att han älskar aborter, att barnet är Too good for this world. Men i slutet räcker det inte till. Styrkan är lika svag, som det svaga är starkt när det kommer till kritan.

Hi:

Beauty Towne:

Kal Ström

Publicerad: 2012-02-21 01:09 / Uppdaterad: 2012-02-21 01:09

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #6268

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig