dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Damien Jurado: Maraqopa
Maraqopa (album, ström) Damien Jurado
2012
Secretly Canadian
8/10

Håligheter

Lyssna

Sök efter skivan

Det finns ingenting som har varit så bra för Damien Jurado som Richard Swift. Jag skriker fortfarande ”fy fan vad bra!” när trummorna hamrar igång Arkansas på förra skivan Saint Bartlett och jag skriker ”fy fan vad bra!” när jag för första gången hör Jurado inleda Working Titles med You could mess with my life with a poem, have me divorced by the time of the chorus….

Maraqopa är del två i historien Jurado & Swift. De har inte stått stilla sedan Arkansas släpptes för två år sedan. Förutom att Damien Jurado har åkt land och riken runt, så har de postat teasers och skrivit om vad som händer. Både Damien Jurado och hans fru, fotografen Sarah Jurado, skriver, fotar och postar. Men Jurado och Swift tillsammans har tagit en ny riktning på Maraqopa. I inledande Nothing Is the News blir det genast tydligt. Fladdriga gitarr- och orgelslingor som väver sig kring varandra och är så långt från Jurados tidigaste lågmälda singasonga som man kan komma. Plötsligt ger han plats åt element som tar musiken mot det kompetenta, välproducerade och lite till åren komna. Men riktningen är ju helt rätt. Och betyder inte att han slutat sjunga så det skapas hål i musiken runt omkring.

För när Jurado sjunger är det lite som att det skapas hålrum runtomkring. Som på Life Away From the Garden. Som om musiken står stilla ett kort ögonblick. Och så låter han så där jävla angelägen. Och då går det inte att värja sig. Fast just då kommer en barnkör in. Och det är sällan bra. Men i Jurado och Swifts fall är det ganska bra. Som om kören fyller ett hålrum som faktiskt finns där. Och han sjunger så tunt ibland i sitt höga tonläget att till och med en barnkör låter robust och ger stadga och riktning.

Saint Bartlett är ett av de senaste årens bästa album. Ett album med på tok för lågt betyg på dagensskiva.com. Det är möjligt att jag kommer ångra mig med Maraqopa, men just nu är den snäppet under Saint Bartlett. Men riktigt, riktigt nära.


Damien Jurado Nothing is the News

Maria Gustafsson

Publicerad: 2012-02-16 00:00 / Uppdaterad: 2012-02-14 18:34

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #6263

2 kommentarer

Oj, vad jag har längtat efter detta album. Hoppas den kommer till Spotify mycket snart!

André Oregistrerad 2012-02-17 15:11
 

[...] kommande album får du en litografi på köpet. Du kan välja till en tygpåse och en t-shirt. Till Damien Jurados album Maraqopa som släpptes häromdagen fick du förutom en poster en slumpmässig sjustummare. [...]

 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig