dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Rihanna: Talk That Talk
Talk That Talk (album, cd) Rihanna
2011
Def Jam
7/10

Läs nedan

Lyssna

Sök efter skivan

Pon De Replay, SOS, Unfaithful, Umbrella, Don’t Stop The Music, Hate That I Love You, Disturbia, Take A Bow, Rude Boy, Russian Roulette, Hard, Only Girl (In The World), S&M, Man Down, What’s My Name?, Love The Way You Lie.

Och så nu, We Found Love, You Da One och Talk That Talk. Jay-Z gästar titelspåret och är äntligen knäckande bra igen. De båda visar upp samma feta attityd och lyfter låten fantastiskt högt. Detta trots nödlösning på textförfattandet (”One and two and three and four” är inte ett imponerande sätt att starta verser på.)

Rihanna snittar nu tre hittar per skiva (ett snitt som kommer växa för varje album eftersom hennes två första inte styrde upp någon hype), av vilket hon har släppt sex stycken sedan hon debuterade som sjuttonåring 2005. I år rankades hon som mest delad på Facebook. Att Rihanna är en av världens största artister är ett faktum. För mig är hon nog allra störst. Inte så mycket för att jag gillar hennes musik som för att jag blir överväldigad av hur hon alltid är där, och alltid välförtjänt på topp. Rihanna är världsledande i sin genre, hon gör fantastisk musik. Den är oftast lättsam, därför blir den så populär, och kanske falnar den i längden, men innan det hinner hända kommer hon alltid med något nytt. Redan nu går det att lyssna nostalgiskt på Rihanna.

Förutom det här albumets tre största, redan nämnda, låtar finns ett par till som det kan bli megahits av. Underbart störiga Cockiness (Love It) och klubbsprängaren Where Have You Been borde bli singelsläpp. Fler låtar slår lika högt hos fansen, men kommer antagligen inte göra standardiserad Rihanna-succé på radio. Rated R:iga Roc Me Out, powerballaden Drunk On Love (för mycket Disney för mig dock) och det obligatoriskt karibiska inslaget, Watch N’ Learn. Tråkigt är dock att The-Dream-producerade Birthday Cake bara är 1.20 lång och tar slut just när det börjar bli bra på riktigt.

Talk That Talk är mycket lik förra årets Loud. Samma stil, lika porrigt, lika bra. Men Rihanna som artist fortsätter framåt i rasande fart.

Hur står sig då själva albumet i jämförelse med Rihannas toppade karriär? Väldigt bra faktiskt, även om det märks att Rihanna inte är en albumartist. Det är hittarna som gäller, men när en skiva till 80 % är fylld av dem blir den givetvis riktigt bra. Det som saknas är kanske känslan av att det är album, och inte en hitsamling. Det hade varit att föredra, det vet jag eftersom Rated R fortfarande är Rihannas allra bästa album av just den anledningen. Men att vara något annat än nöjd över att varje jävla år få en ordentlig bunt R&B-låtar av en brud som alltid går sin egen väg går inte.

Karin Lillbroända

Publicerad: 2011-12-12 00:00 / Uppdaterad: 2011-12-11 19:50

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #6197

9 kommentarer

Har inte lyssnat igenom skivan än, men ville gärna kommentera innan de sedvanliga dissarna börjar strömma in. Ibland tar det emot att jag uppskattar Rihanna och hennes musik så mycket som jag gör, mest för att hon rör sig i musikaliska genrer som jag vanligtvis inte brukar befinna mig i, men med hennes senaste två skivor har jag inte kunnat stå emot. Det tog lite tid, men jag insåg att Rihanna faktiskt inte är den produkt som de flesta ”musikkännare” brukar måla upp henne som. Hon är ledande inom dansmusik, och gästar de allra största inom hip hop och r’n'b-världen, och det är av en anledning. Fortsätt så, säger jag!

Dixit Medlem 2011-12-12 01:14
 

Ja men visst! Samma för mig ibland det där med att jag förvånas över att jag gillar det jag hör, hennes klubbigaste låtar är sådant som jag aldrig skulle tycka om om någon annan gjorde det. Rihanna är bäst. Störst.

Karin Lillbroända Redaktionen 2011-12-12 16:40
 

”Rihanna är bäst. Störst.”

Jag trodde du tyckte att Beyoncé är det?

Odile Oregistrerad 2011-12-12 18:33
 

De är båda det, men på olika sätt. Rihanna är ju större som popartist och fenomen tycker jag. Hon tar/kommer ta över världen på ett sätt som Beyoncé aldrig kan göra.

Karin Lillbroända Redaktionen 2011-12-12 18:58
 

Borde inte haft med ordet störst i citatet. Jag syftade främst på ordet bäst nämligen.

Odile Oregistrerad 2011-12-12 20:54
 

Vad prater du om`? Beyonce säljer dubbelt så mycket och har sålt 30 ggr mer totalt.

JOEPP Oregistrerad 2011-12-12 21:12
 

Det märks att 2012 närmar sig med stormsteg, det går liksom utför nu….

J.P.Jones Oregistrerad 2011-12-13 12:05
 

Ja en produkt är hon i allra högsta grad, en mycket bra sådan. Lyssna på dokumentären nedan om hur många miljoner det kostar att göra en av hennes hitlåtar och om de ”writing camps” som hennes skivbolag annordnar då låtskrivare ska skriva hits åt henne, långt innan hon ens kommer in i bilden. Intressant lyssning!

http://www.npr.org/blogs/money/2011/07/05/137530847/how-much-does-it-cost-to-make-a-hit-song

Erik Oregistrerad 2011-12-13 13:29
 

Jag borde väl kanske inte haft med bäst då, fast jo, jag ville ju ha med det. Jag kanske har en lätt delusionerad bild av Rihannas storhet, men jag tycker att hon har grejer som ingen annan har och som därför borde göra henne STÖRST.

Karin Lillbroända Redaktionen 2011-12-13 19:12
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig