dagensskiva.com

48 timmar

Recension

J. Cole: Cole World: The Sideline Story
Cole World: The Sideline Story (album, cd) J. Cole
2011
Roc Nation
5/10

Rättvist bänkad storstjärna

Det är inte bra med förväntningar eftersom det suger när de sviker, men att inte förvänta stordåd av J. Cole har han gjort fullkomligt omöjligt med sina tidigare mixtapesläpp. Han har gjort ett par av de senaste årens bästa hiphoplåtar. Han har imponerat med sin egenkomponerande musik, alltid drömsk och full av gudomliga nyanser och melodier. Han har varit mind blowing. På den efterlängade debuten är han tyvärr inte det särskilt ofta, men det finns stunder då han tar över.

In The Morning hörde vi första gången för länge sedan, men den blir bara bättre och bättre. Drakes bräkande är lika avtändade som vanligt, men i övrigt är det en fantastisk låt och kanske Coles bästa produktion någonsin.

Med ett helt annat tema textmässigt är Sidelines lika fet. Där rappar Cole allvar och uttrycker sin kamp och längtan med en väldigt fin hook som avslutas med en mening som är bitterljuvt klockren. I wish somebody made guide lines, on how to get up off the sidelines. Lost Ones är också fin, och här lägger Cole verser som är allt man behöver om man vill bevisa hur bra han är på att rappa, att framföra sina texter.

J. Coles musik låter såklart bäst i de låtar där han kommer väldigt nära livet i sina texter. Och han gör det ofta, även om han gillar att skryta också.

Det intressantaste förutom texterna är produktionen. J. Cole väver ihop sina beat med små men många komponenter och fingerfärdighet. Samplingar flyter ihop med pianoslingor och trumproduktioner som det ofta finns flera olika av i samma låt. Han har producerat allt och det hörs. Däremot är inte albumet sådär härligt helgjutet och sammanhängande som hans tidigare projekt har varit. Intentionerna finns där, med ljuvligt piano i både Intro och Interlude, men säcken knyts ej ihop.

I Never Told finns ett ganska långt instrumentalt stycke som är fint att lyssna på. Låten i övrigt är grötig och bland det sämsta på albumet. God’s Gift har ett grymt häftigt beat, men det blir inte en jättebra låt av det. Den mäktiga kyrkliga hysteri som Cole rappar med ryckigt ickeflow över blir stressande istället för uppslukande. På flera låtar finns det direkt dåliga refränger som både förvånar och irriterar.

Mentorn Jay-Z gästar givetvis på skivans sämsta låt, H.A.M.-kopian Mr. Nice Watch (kan han inte rädda sig själv från det där urspårade tåget snart?) Att låtar som Mr. Nice Watch fortfarande hamnar på alla hipsters Spotify-listor över ”jättehäftig nyskapande musik” är för mig en fullkomlig gåta. Det var inte ens kul första gången vi hörde det. Jay-Z är världens bästa rappare, men det betyder inte längre att han gör världens bästa musik. Jag har själv försökt tvinga fram en storhet i hans knarkade ljudbilder, men det finns inget svåruppfattat genialiskt drag där. Det är bara skit.

Till sist har dock även jag övertygats, med hjälp av bara min hörsel och hans bästa låtar på repeat, att J. Cole är en ovanligt bra textförfattare och berättare. Det är vad som räddar hans efterlängtade debutalbum till den lyssningsvärda gränsen, men även om jag kan tycka att det stundtals är fantastiskt bra saknar jag att kunna lyssna på ett mer avslappnat sätt. Jag hade väntat mig legendariskt catchiga refränger eller beatslingor som sänder rysningar längs huden. Sådant som man har hört av honom tidigare. På debutalbumet hade jag velat ha det putsat till perfektion, men det brister mer i fogarna än tidigare.

Cole World: The Sideline Story är långt ifrån ett helgjutet album som passar i alla sammanhang. Det går egentligen bara att lyssna på skivan på ett enda sätt, nämligen med full koncentration på hans ordlek. Det här är inte mysskivan man spelar på kvällen, eller det lättlyssnande som man kan alltid kan ha i bakgrunden när man hänger. Jag är dock splittrad inför Cole World: The Sideline Story. Jag vet inte om det kanske ändå är jättebra, eller dåligt, eller bara tråkigt? Dock tror jag att tveksamheten talar ett ganska tydligt språk. Det här albumet är inte vad det borde vara.

Karin Lillbroända

Publicerad: 2011-10-09 00:00 / Uppdaterad: 2011-10-09 13:26

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #6129

5 kommentarer

Skyldig till att ha lagt in Mr. Nice Watch i en spotifylista. [hipstercheck] Gillar den. Föredrar Jay-Z på störda beats. Tack så mycket. Tyckte albumet funkade bra som arbetsmusik förra veckan. Har å andra sidan inte lyssnat på någit av hans mixtapes tidigare, så jag hade inga som helst förväntningar,

Patrik Hamberg Redaktionen 2011-10-10 12:52
 

Den som har skrivit detta är helt bränd i huvet, att säga in the morning är bra är helt sjukt den låten e klart den sämsta på albumet, hans skivbolag tvinga att ha med den för att drake va med, mannen du kan inget om hip hop eller rap, vad tycker du lil wayne kan rappa eller drake kan mannnen, Never told e sjukt bra lyssna på texten hur han berättar , den dåligaste låten på albumet tycker du är bra där ser man bara din kunskap om musik haha du är den ända i mitt liv som gillade att ens den låtan fanns med albumet.

Bränd i huvet ^ Oregistrerad 2011-10-10 13:30
 

Blev också lite besviken på den här skivan. Den största svagheten tycker jag är att den är alldeles för lång, 19 låtar. Den hade med lätthet kunnat dras ner till, säg 14. Det är också tråkigt att gästerna inte bidrar med speciellt mycket. Mr Nice Watch känns väldigt malplacerad, och visst är Drake låten helt okej, men alldeles för gammal för att få plats på den här debuten. Den som levererar mest av gästerna är faktiskt Missy Elliott. Men i slutändan är Cole en för intressant artist för att skivan ska bli helt värdelös, hade nog gett den en 7a trots allt, sen råder det ingen tvekan om att den är väldigt långt ifrån att nå upp i samma klass som mästerverket Friday Night Lights. Det är dock solklart att detta är starten på en väldigt intressant karriär för en av de mest intressanta namnen inom hip-hop just nu.

Olle Oregistrerad 2011-10-11 23:50
 

Sen jag kan ju kanske få påpeka att In The Morning är ett av de få spår på skivan som inte är producerad av J. Cole, det är L&X Music som ligger bakom det!

Olle Oregistrerad 2011-10-11 23:53
 

[...] albumet är minst sagt ojämnt (låtarna är sinsemellan så pass olika att det känns helt ok). Karin hatade på Mr. Nice Watch i sin recension, jag älskar [...]

 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig