dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Mariachi El Bronx: Mariachi El Bronx
Mariachi El Bronx (album, lp) Mariachi El Bronx
2011
ATO/White Drugs
7/10

Mer rätt, lite mindre rätt

”Du det där bandet du tipsade om, Mariachi El Bronx, var det verkligen så bra?”
”Ja.”
”Men …”
”De är ett stenhårt hardcoreband, The Bronx, som har ett mariachiband vid sidan om.”
”Jaha, då förstår jag.”

På sätt och vis är det så enkelt. Att The Bronx har ett mariachiband vid sidan av gör hela grejen bra av bara farten.

Men sen är det något väldigt smittande med mariachimusik också. Säkert är min och kanske även The Bronx bild exotiserande, men det spelar ingen roll. Ken Horne spelar jarana jarocha, Vincent Hidalgo spelar guitarrõn, Brad Magers spelar trumpet, Joby J Ford spelar vihuela och Matt Caughtran sjunger kärlekshymner (om än med lite mörk twist).

Produktionen låter både som bandet i rummet och naturligt i en dröm om annan stans. Men Matts röst låter så ren och nära som bara en grym produktion kan göra.

Han sjunger om sockerrusiga barn som rusar runt sin vackra kvinna med röda läppar och ben som gisslan. Om matadoren som kanske borde slutat när han fortfarande vann. Och det låter innerligt.

Det som kanske vara lite gimmick på första Mariachi El Bronx-skivan (2009) låter mest ärligt här. Men det är ändå något i den där spänningen mellan Los Angeles hardcore och mexikansk mariachi som ger den extra dynamiken, den som får mig att lyssna några gånger till och helt gå ner mig i musiken.

Men att uttrycket är lite ärligare den här gången gör också att de tappar bort några av poprefrängerna som jag hittade sist. Mer korrekt, mindre tillgängligt. Det behöver inte vara fel, men det klistrar sig heller inte på min hjärna på samma sätt som förra skivan gjorde.

Oavsett vilket är det en väldigt bra skiva. Ska bli fantastiskt att se dem i december då de kommer till Malmö, Göteborg och Stockholm som både The Bronx och Mariachi el Bronx. Tyvärr har de vänt på ordningen för headlinern. För mariachibandet är lätt den bästa inkarnationen av The Bronx.

Och sen är vinylen så fin, genomskinlig med tre färger.

Kal Ström

Publicerad: 2011-10-06 01:02 / Uppdaterad: 2011-10-06 01:02

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #6126

2 kommentarer

Kolla in min spellista med veckans 20 bästa låtar. Listan uppdateras normalt sett på tisdagar eller onsdagar. Stilen är blandad allt från punk till hip hop (men bara bra låtar släppta under 2011).

http://open.spotify.com/user/chezz/playlist/3UtxkZZb562akISn1UK9cE

Robert Oregistrerad 2011-10-06 10:18
 

Möcke bra metal/muzak!

JOEPP Oregistrerad 2011-10-06 22:39
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig