dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Soopafly: Best Kept Secret
Best Kept Secret (album, aac) Soopafly
2011
Fly2k Records
7/10

Där tiden står still

Soopafly har hängt i Snoop Dogg:s hasor sedan näst intill tiderans begynnelse. Han fanns med på ett litet hörn redan på The Doggfather och har sen dykt upp i kretsarna runt Snoop med jämna mellanrum. I eget namn har han väl inte gjort något större avtryck, varken i min skivsamling eller i hiphopvärlden i stort.

Men ni vet hur det är. Ibland vill man bara ha lite säker skit. Något som låter precis som man väntar sig. Något som inte försöker tänja på gränser och ta det utanför trygghetszonen.

Entré: Soopafly.

Han langar oftast sina egna beats och ringer in tjänster från kompisar från förr. Daz, Kurupt, Kokane och Goldie Loc är bara några av de bekanta namnen som passerar revy under den dryga timmen skivan håller på.

Det låter precis som väntat. Hederlig västkusthiphop konserverad under gangstakvarterens gyllene 90-tal. Och jag har svårt att se något fel i det. Det smakar så bra och det var precis det jag hade väntat mig. På alla sätt som helhet oändligt mycket mer lyssningsbart än mäster Snoops senaste serie album.

Om jag nu vill ha en tjock bas, ett lojt beat, några överstyrda synthar, falsettsång och ett bombardemang av fula ord, ska jag inte kunna få just det då? Hiphop som vet att hämta näring från moderskeppet. Visst är det bättre att få det än säg en tramsig David Guetta-sörja? Jag tycker det.

Låt vara att Soopafly inte är den hetaste rapparen med den mest personliga rösten och hamnar i skuggan av de flesta av sina gäster. Låt bara vara. Det här är ofta fin skit och tillräckligt varierat för att aldrig bli långtråkigt.

Och det blir faktiskt inte uteslutande nostalgiskt bakåtblickande. En av västkustens hetaste finsmakarproducenter de senaste åren, Dam-Funk, bjuder på både ett beat och ett gästspel i albumets allra sista låt GFunk Martian. Då blir det en kort stund både futuristiskt och genuint tokfantastiskt i drygt sex magiska minuter perfekt toppade med en vocoder att dö för och en p-funkig heliumröst. Musikalisk kärlek.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2011-10-03 00:00 / Uppdaterad: 2011-10-02 21:36

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #6123

2 kommentarer

Kommer icke kollas. Cypress Hill har t.ex. nytt på G som verkar l.o.v.a.n.d.e!

JOEPP Oregistrerad 2011-10-04 13:15
 

Tack Dagensskiva! Jag trodde aldrig att jag skulle fa lasa om Soopfly i svensk media nansin. Som gammal G-Funk-narkoman skickar jag ett stort tack!

Bosse Oregistrerad 2011-10-05 17:48
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig