dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Mattias Alkberg: Anarkist
Anarkist (album, cd) Mattias Alkberg
2011
Teg Publishing
9/10

Stort

Det är en matig historia, Mattias Alkbergs nya. Det är på inga sätt någon lättuggad utgåva. Det är samtidigt, som titeln vill antyda, inte någon överdrivet politisk skiva bortsett från på det personliga planet. Det är framför allt en, ursäkta språket, jävligt bra skiva.

Anarkist cementerar Mattias Alkberg sin position som samtidens främsta svenska låt- och textskrivare och det blir ännu tydligare när man tar del av den hundrasidiga boken som följer med skivan och som innehåller essäer, texter och artiklar han skrivit genom åren. Den delen överlåter jag till vår systersida dagensbok.com, här fokuserar jag på skivan.

Sett ur ett perspektiv som blickar tillbaka på Alkbergs tidigare utgåvor under eget namn är detta album mer av allt. Jag hör Tunaskolans naiva hunger, det eftertänksama i Ditt hjärta är en stjärna och direktheten som utgjorde Nerverna och det hålls ihop på ett imponerande vis. Uppbackad av Nerverna och diverse namnkunniga musikanter, bland annat Conny Nimmersjö och Magnus Ekelund, följer Alkberg en röd tråd genom hela albumet, en tråd som kunde skönjas på Allt det här, splitskivan som släpptes i våras med Pascal.

Från inledande Frigjord, pånyttfödd via lysande Asterism & Obelisk till Magnus Ekelund-duetten Född fel slås man av hur pass genomarbetad Anarkist är. Och av att fler måste få ta del av Mattias Alkberg. Fan, det vore fel annars. Galet fel.

Köp. Nu.

Publicerad: 2011-09-21 00:00 / Uppdaterad: 2011-09-20 21:24

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #6112

7 kommentarer

Mycket bra skiva.

Gorillan Oregistrerad 2011-09-22 00:33
 

Instämmer helt och hållet, kanon skiva!

Nisse Oregistrerad 2011-09-28 14:48
 

Lyssnade igenom skivan idag. Helt otrolig, en av de bästa svenska skivorna som släppts under 10-talet.

Quentin Oregistrerad 2011-09-29 00:54
 

[...] Alkberg (artist) Släppte vad som kan komma att vara årets bästa skiva – Anarkist. (Jonas [...]

September | dagensskiva.com Oregistrerad 2011-09-30 09:44
 

Riktigt bra skiva! Jag håller med om betyget! Hans bästa efter Tunaskolan! Det känns som att Alkberg sammanför alla hans bästa delar på Anarkist: – punken från ”Tunaskolan”, det vedmodiga från ”ditt hjärta är en stjärna”, texterna från ”Nerverna” och powerpopen från ”jag ska bli en bättre vän.”

Jag tycker att Anarkist höjdpunkter är ”Dementorer” och ”Lys upp mig som en stjärna”. Där kommer hans kanske bästa texter till fulländning genom distade gitarrer och underbara melodier. Jag och en kompis gjorde själv en cover på den sistnämnda låten här: http://soundcloud.com/the-wayward-buses/lys-upp-mig-som-en-stj-rna-m

Jonatan Oregistrerad 2011-10-17 15:03
 

Commie Pop som Penga brorsan.

0/10

JOEPP Oregistrerad 2011-12-04 00:14
 

[...] Alkberg AnarkistPå Anarkist cementerar Mattias Alkberg sin position som samtidens främsta svenska låt- och [...]

2011 års 53 bästa album | dagensskiva.com Oregistrerad 2012-01-07 00:00
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig