dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Wolves in the Throne Room: Celestial Lineage
Celestial Lineage (album, mp3) Wolves in the Throne Room
2011
Southern Lord/Sound Pollution
8/10

Ett avslut

Den väg Wolves in the Throne Room slog in på i och med sin andra platta Two Hunters 2007 har nu nått sitt slut. Via förra plattan Black Cascade avslutar man nu sin trilogi med nya Celestial Lineage och det är svårt att inte imponeras över vilken oerhört hög klass samtliga tre skivor håller.

I rakt nedstigande led från Weakling har man format en nisch för hur modern black metal ska låta och det är ingen slump att bandet nått utanför den traditionella black metal-publiken. Hand i hand med genrens utveckling det senaste decenniet har man fört black metal närmare gemene man, delvis genom att bryta med gamla konventioner inom genren.

Man använder inte corpse paint, man hänger sig inte åt något explicit kristendomshat och man är allt som ofta mer drömsk än brutal i sitt uttryck. I stället är tematiken snarast ekologisk och myterna som omger bandet är många. Från den gård utanför Olympia, Washington, där bröderna Nathan och Aaron Weaver bor och verkar – mitt i Twin Peaks-land – har de tagit Wolves in the Throne Room långt.

Celestial Lineage känner man igen bandet direkt och man håller sig till det sound man slog in på med Two Hunters. Celestial Lineage är inte lika direkt som Black Cascade, men man tar ut svängarna mer än man gjorde på någon av de båda föregångarna. Stämningen är än mer molldrypande och melodierna är ännu tydligare, men samtidigt är en låt som Subterranean Initiation något av det hårdaste bandet gett sig i kast med på de tre skivorna.

Jag kan fortfarande ha lite svårt att ta mig in i Celestial Lineage. Skivan har en lång startsträcka, inte minst med tanke på det kusliga mellanspelet Permanent Changes in Consciouness, som dyker upp redan efter första låten. Låter det inte som om någon slipar en yxa?

Men varje gång jag har lyssnat, verkligen satt mig ner och lyssnat, har skivan fångat mig till slut och inte släppt sitt tag efter domedagsmörka avslutningen Prayer of Transformation.

Wolves in the Throne Room är färdiga med ett kapitel till i sin historia, ett väl genomfört sådant som jag kommer att återvända till länge. Vart det bär hän härnäst ska dessutom bli väldigt intressant att följa.

Tomas Lundström

Publicerad: 2011-09-12 00:00 / Uppdaterad: 2011-09-11 23:27

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #6103

2 kommentarer

Sweet!!
Hade fan ingen aning att de var på väg att släppa nytt. Är helt övertygad att den är ett mästerverk. WITTR har ju än så länge inte spelat in en enda dålig ton. Ger Tomas en åtta brukar det vara värt en nia…..
Den här plattan ska köpas fysiskt. Inte spotify eller Itunes. Ibland måste man det nämligen.

Erik Oregistrerad 2011-09-12 17:34
 

Släpps i morgon om jag är rätt underrättad.

Tomas Lundström Redaktionen 2011-09-12 20:25
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig