dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Desperat: Demokrati eller diktatur?
Demokrati eller diktatur? (ep, 7”) Desperat
2011
De:Nihil Records
8/10

Lever inte på gamla meriter

Desperat är ett band som seglat upp som en ljust lysande stjärna på den svenska känghimlen det senaste året. Men att kalla bandet för ett nytt band är en sanning med modifikation; bakom bandnamnet döljer sig tre fjärdedelar Mob 47, kompletterade av sångaren Jocke, som jag ärligt talat inte vet om han har gastat i något annat band tidigare utan mest är känd för mig som mannen bakom distron D-takt & råpunk.

Demokrati eller diktatur? är en av två sjutummare kvartetten har fått ur sig och det handlar om modern kvalitetskäng av bästa snitt. Grovt sett är det 30 år sen Mob 47 hade sina glansdagar och det märks att tiden har gått såväl som att Mob 47-gubbarna inte vill leva på gamla meriter. I början försökte man vad jag har förstått till och med dölja sina gamla förehavanden för att inte leva på just gamla meriter, men det gick ganska snabbt till ryktet spred sig.

Ett par av låtarna på Demokrati eller Diktatur? fanns med på tolvan Hardcore Deluxe i råmixade varianter, men på Demokrati och Diktatur? har skruvarna dragits åt och de har fått en ny ljudkostym. Vet inte riktigt i vilken form jag föredrar Bandlogga och Demokrati?, snarare handlar det om sinnesstämning. Hardcore Deluxe är givetvis sluskigare än Demokrati eller diktatur?, men jag gillar slusket också.

Musikaliskt är det välarrangerad käng som bjuds med allt vad det innebär, även tematiskt. Det är tämligen svartsynta texter och på kyrkoövergreppslåten 10.000 offer gästar passande nog Niklas Kvarforth från black metal-bandet Shining.

Demokrati eller diktatur? sålde slut tämligen omgående på de 500 exemplar som först pressades upp. Med tanke på efterfrågan får vi hoppas den amerikanska återpressen som har aviserats också blir av.

Tomas Lundström

Publicerad: 2011-09-02 00:00 / Uppdaterad: 2011-09-02 00:11

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #6093

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig