dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Friendly Fires: Pala
Pala (album, cd) Friendly Fires
2011
Xl Recording
9/10

Allt var inte bättre förr

Friendly Fires Jump In The Pool är en av de mest spelade låtarna i mitt bibliotek. Deras debutalbum är nästan tre år gammalt men det åldras inte. Varje gång den dyker upp i en spellista kan jag inte låta bli att sittdansa och se ut som en idiot. Albumet var en fullfjädrad popplatta med energiska trummor och solklara refränger. Sedan dess har de snöat ner sig i dans och tittat på gamla ravevideor på youtube, som den här som de kommenterade följande om i en väldigt sykofantisk men bra intervju:

Ed: We ought to find some more recent videos.
Jack: Ones that support our argument that it’s not all shit these days?


Kanske den här:

De diskuterar att folk dansade för dansens skull förrut, mer opretentiöst. Idag står alla vända mot DJn som om DJn vore en gud. Samtidigt ogillar de raverävar som hävdar att allt var bättre förr. Om dansen är din gud så är Pala din bibel. De är själva motbeviset på att allt var bättre förr. Självklart hörs influenser från det tidiga nittiotalet i Pala men det är inte på något sätt en kopia. En hyllning eller en uppgradering kanske men så mycket mer.

Vid första genomlyssningen kan jag mest tänka på att jag saknar de hårda trummorna. Sedan när man öppnar alla sinnen går det inte låta bli att golvas av de två första spåren Live Those Days Tonight och Blue Cassette. Det är ren eufori som sätter tonen för resten av skivan. Förutom dans har de nördat in på 70- och 80-talets diskoljus och letat upp snubbar i Belgien som har gamla klenoder.

Den mängd energi de lägger på att hitta obskyra ljus är inget mot vad de lägger på att skapa låtar sprängfyllda med glädje, förnimmelser om vad det är att dansa en hel natt utan att bli trött och en mer färgglad värld. När man kommer ut på andra sidan känns allt lite bättre.

Marie Lindström

Publicerad: 2011-05-25 00:00 / Uppdaterad: 2011-05-24 16:13

Kategori: Allmänt, Dagens skiva, Recension | Recension: #5995

3 kommentarer

Inte det största friendly fires fanet men njutbar läsning. Big up!

Ardiels Oregistrerad 2011-05-25 10:09
 

[...] Friendly Fires Pala (skiva) Hela skivan är som ett dansparty på en exotisk ö fast med real ale istället för sliskiga drinkar. Den kommer hålla hela sommaren ut. (Marie Lindström) [...]

Sommarbomber | dagensskiva.com Oregistrerad 2011-06-04 00:02
 

[...] Fires PalaDen mängd energi de lägger på att hitta obskyra ljus är inget mot vad de lägger på att skapa [...]

2011 års 53 bästa album | dagensskiva.com Oregistrerad 2012-04-15 00:17
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig