dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Miriam Aïda: Visans väsen
Visans väsen (album, cd) Miriam Aïda
2011
Connective Records
7/10

På ren skånska

Allra sist på Miriam Aïdas förra skiva, Letras ao Brasil, där hon tolkade om svenska visor till portugisiska och brasilianska rytmer låg en tolkning av Jag har bott vid en landsväg som sjöngs på klingande skånska.

Visans väsen tar vid där Letras ao Brasil slutade. Här ryms tolv svenska visor som inte tar omvägen via portugisiskan. Ola Bothzéns rytmer och Mats Anderssons gitarrspel är däremot fortfarande lika tydligt färgade av det brasilianska arvet.

Urvalet innehåller vid sidan av några riktiga vis-standards som Visa från Utanmyra och en intensivt rytmisk Jag vet en dejlig rosa (som vi för inte så länge sedan hörde i en betydligt mer avskalad version på den första delen av Robyns Body Talk-svit) hela tre låtar signerad Olle Adolphson och två från samarbetet mellan Georg Riedel och Cornelis Vreeswijk.

Albumet släpptes redan i slutet av februari, men fungerar som allra bäst nu när våren är på väg mot sommar. När solen värmer, men luften fortfarande är sval. Det är en vacker och ljus skiva med en tydlig underton av sotsvart. Bland mina favoriter finns den fina versionen av Fred Åkerströms Två tungor och tolkningen av Cornelis Visa om ett rosenblad.

Miriam Aïda – Visans Väsen by Connective

Patrik Hamberg

Publicerad: 2011-05-06 00:00 / Uppdaterad: 2011-05-05 20:26

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5975

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig