dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Robyn: Body Talk Pt. 1
Body Talk Pt. 1 (album, cd) Robyn
2010
Konichiwa
7/10

Kroppsspråk

Jag blev nyligen ombedd att skapa en lista på de bästa svenska akterna just nu i olika genrer. Robyn var given men vilken kategori hamnar hon under egentligen? I det stora hela spelar det ingen roll, hon har bevisat att hon inte kan hållas instängd i en låda, tvärtom blev hon så mycket bättre då hon slog sig fri och vägrade gå med på skivbolagens krav och formulaiska musikambitioner där kommersialism är första prioritet. Avståndstagandet från detta visas tydligt i skivans första spår Don’t Fucking Tell Me What To Do

Trots detta ställningstagande kan man inte anklaga henne för att göra svårtillgänglig konstmusik. Robyn fortsätter göra perfekta popsånger på tre och en halv minuter. Lady Gaga står iklädd en gigantisk tekopp med en silverhummer på huvudet och maler på om hur avant garde hon är för att sedan göra den tråkigaste radiomusiken med meningslösa texter som öron någonsin tvingats utstå. Robyn kanske har en liknande ”anything goes”-attityd till kläder men hon lyckas göra musik som är intressant men inom ramarna för vad den konventionella populärkulturen kan stå ut med.

Body Talk Pt. 1 har handlingen delvis förflyttats till klubben där Robyn både förvandlats till en magnifik kvinnlig robot, en modern amazon som dansar själv och en dancehalldrottning som också dansar själv. På P3 Guldgalan i vintras var dansgolvet tomt förutom på Robyn som dansade som om det inte fanns en morgondag. Resten av rummet var för självmedvetna för riskera att se ut som stelbenta riksmuppar jämte henne. Efter dansfesten finns det dock plats för en sorgsen och lågmäld visa Jag vet en dejlig Rosa och en pianoballad Hang With Me.

En twittrare undrade nyss varför alla var så besatta i Robyn, hon som är så grymt tråkig i intervjuer. Personen fick ett Goddag yxskaft-svar, mellan intervjuerna gör hon fantastisk musik. Känslan säger att man ska vara tacksam för att Robyn inte avslöjar intima hemligheter eller är med i lekTV. Body Talk Pt. 1 är ingen omedelbar klassiker men den kommer förgylla sommaren och det bästa är att ytterligare två skivor väntar i år.

Marie Lindström

Publicerad: 2010-06-22 00:00 / Uppdaterad: 2010-06-21 20:39

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5626

13 kommentarer

habilt paketerad brukspop? måste vara en bjälke i örat som lämnar mig komplett likgiltig.

Medlem 2010-06-22 14:25
 

Skitbra helt enkelt. Bra skrivet om en bra platta som kommer att lyssnas på mycket framöver. För att citera Lux Interior ”Jag vi ll bli återfödd som Robyns tvättsvamp!”.

Hälften Man Hälften Kaka Oregistrerad 2010-06-22 14:27
 

Sveriges Madonna.

Medlem 2010-06-22 14:31
 

För ett ögonblick läste jag Maradona och såg framför mina ögon hur Robyn skaffade en rejäl mustach och anlade en präktig ölkagge, sedan funderade jag över hur du gjorde den kopplingen, för att sedan tänka jag varför inte och sen såg jag att läst fel.

hog Oregistrerad 2010-06-22 15:51
 

Vore kul om hon gifte sig med Robyn Williams.

Bulgur Oregistrerad 2010-06-22 18:04
 

Bulgur>> Kanske om de hade stavat sina förnamn på samma sätt…nu gör de inte det.

oziowage Oregistrerad 2010-06-26 12:57
 

Bra skiva, kass recension.

Dennis Oregistrerad 2010-07-06 23:42
 

oziowage: Jodå, det gör hon visst. Bulgur refererade naturligtvis till den Robyn Williams som var kostymansvarig för den andra Scream-filmen. Visserligen är hon en hon, men nu ska vi inte vara SÅ heteronormativa.

Medlem 2010-07-07 10:51
 

[...] Body Talk Pt. 1 släpptes i juni, Body Talk Pt. 2 släpptes i september och Body Talk Pt. 3 i slutet av november. Vissa av låtarna tilläts utvecklas mellan släppen; från en akustisk Hang With Me på Pt. 1 till en elektronisk på Pt. 2; från en akustisk Indestructible på Pt. 2 till en elektronisk på Pt. 3. Hen tillät sig lite friheter, som att spela in Jag vet en dejlig Rosa bara för att hen hittat en mick som Monica Zetterlund spelat in samma låt med, hen prövade och fortsatte. [...]

Robyn "Body Talk Pt. 3" | dagensskiva.com Oregistrerad 2010-12-10 00:00
 

[...] Robyn Body Talk Skitbra helt enkelt. Bra skrivet om en bra platta som kommer att lyssnas på mycket framöver. För att citera Lux Interior “Jag vi ll bli återfödd som Robyns tvättsvamp!”. – Hälften Man Hälften Kaka om Body Talk Pt. 1 [...]

Era bästa skivor 2010 | dagensskiva.com Oregistrerad 2011-01-20 20:55
 

[...] Robyn Body Talk Pt. 1 Robyn fortsätter göra perfekta popsånger på tre och en halv minuter. Lady Gaga står iklädd en [...]

 

[...] Graduation Late Registration Pulp His ‘n’ Hers Robyn Body Talk Pt. 3 Body Talk Pt. 2 Body Talk Pt. 1 Robyn Don’t Stop the Music Thåström Kärlek är för dom Mannen som blev en gris Två + [...]

 

Vänta nu lite…är detta verkligen skivan som fått så goda recensioner?

Kan ta de lite kändare låtarna:
Fembot är tråkig och kass.
Don´t Fucking Tell Me What To Do är rätt skön live men på skiva så är den bara dålig.
Dancing On My Own är bara en vanlig tråkig poplåt.
Call Your Girlfriend…seriöst? radionlåten som man redan har hört tusen gånger skapas igen och den är precis lika tråkig som innan.

Det är skämig att folk ger Robyn credd för The Girl And The Robot och ger hennes album 5 samtidigt som dom har satt en tvåa på Röyksopps Junior och kallar den för tråkig.

C Oregistrerad 2011-11-20 13:51
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig