dagensskiva.com

48 timmar

Recension

John Olav Nilsen & Gjengen: Det Nærmeste Du Kommer
Det Nærmeste Du Kommer (album, cd) John Olav Nilsen & Gjengen
2011
VME
6/10

Norges nya rockhjältar

När John Olav Nilsen & Gjengen släppte sitt kritikerrosande debutalbum For Sant Til å Være Godt 2009 var det många musikjournalister som stod med en värmande famn och jämförde John Olav och hans gäng med ”de fire store inom norsk rock” och även vara villiga att ändra detta till ”de fem store inom norsk rock”.
Jag kunde inte annat än att instämma till lovorden och tycker fortfarande att detta var det bästa Norge hade kommit med sen Jokke og Valentinerne. ”E du klar for runde 2″ frågar sig John Olav Nilsen & Gjengen i det som är första singeln Skrekkfilm från albumet Det Nærmeste Du Kommer. Om frågan hade varit ställd till mig hade jag definitivt svarat JA!

När jag lyssnat igenom skivan infinner sig först en besvikelse då det känns som att jag hört John Olavs berättelser med brustna hjärtan, hans vardagliga kamp att överleva dagen eller textrader om en ung mans slitningar mellan hopp och förtvivlan om vartannat, i deras debutalbum.

Men det bjuds dock på några riktigt fina låtar så som Hundeår där John Olav vill lämna sitt gamla leverne bakom sig och blicka framåt för omväxlings skull. Låten når sitt klimax när Alastair Guilfoyles synth gör intåg i början på refrängen och detsamma gäller Klokkene där klaviaturens inverkan gör att låtarna blir harmoniska och får mig att vilja ha mer av den varan.

Det Har Aldri Føltes Mere Riktig å Ta Feil får mig att minnas en ung och hungrig Håkan Hellström fast texterna utspelar sig i ett regnigt Bergen och inte i ett blåsigt Göteborg. Det finns fler kopplingar till Göteborg, I Veien har Kristian Anttila skrivit musiken och i den sista versen bidrar han med sin karakteristiska sång som skulle göra Olle Ljungström grön av avund.

Svarte Sko är en fartfylld punklåt som osar av attityd och självsäkerhet vilket skiljer sig från de annars så känsliga textrader som kryper innanför huden på ett obehagligt sätt. Tillsammans med Skrekkfilm som är en enkel och rak rocklåt sticker dessa låtar ut bland en skiva som har tydliga synthinfluenser.

Den stora frågan är om John Olav Nilsen & Gjengen är redo för rond två? Javisst är dom det och Det Nærmeste Du Kommer är en fullgod uppföljare men som inte håller hela vägen in i mål.

Oskar Dohrmann

Publicerad: 2011-02-17 00:01 / Uppdaterad: 2011-02-17 10:26

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5892

2 kommentarer

Äh, tacka vet jag Rolling Stones!

Anders Dohrmann Oregistrerad 2011-02-17 19:30
 

Du må ikke glöme Kaizers Orchestra som kom långt förre HH kopian från Bergen

Anders Danielsson Oregistrerad 2011-02-18 19:55
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig