dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Mogwai: Hardcore Will Never Die, But You Will
Hardcore Will Never Die, But You Will (album, cd) Mogwai
2011
Rock Action
9/10

Skotsk perfektion

Mogwai må måla ut sig själv som ett gäng happy-go-lucky-snubbar som råkar lira i ett rockband bäst de vill. Jag tror dem inte. Den första spontana reaktionen man får när Stuart Braithwaite och manskap får komma till tals om sin musik är den att man vill koppla dem till en lögndetektor.

Jag vägrar att tro att Come On Die Young eller monumentala Rock Action skulle vara resultat av ett fint gammalt ”jam”. Det måste ligga underliggande, uppdämda känslor och sinnesintryck bakom Mogwai och dess sextonåriga karriär. Eller så är det så jag vill att det ska vara?

Oavsett, genialt betitlade Hardcore Will Never Die, But You Will gör ingen vän av kraftfullt orkestrerad postrock besviken. Vi bjuds i vanlig ordning på ljudväggar som enkelt skulle få Jerikos väggar att rämna och överlag är det ett melodiösare band som visar sig. Borta är den något introverta approachen som genomsyrade framför allt förra albumet The Hawk is Howling, nu träder ett livfullt band fram med en arsenal av riff som innan bara skymtats och sett rampljuset ett fåtal gånger. Här står riffandet snarare i fokus. Vilket är glädjande, det är en mer öppen skiva och ett Mogwai jag välkomnar. Sedan att en del die hard-fans antagligen kommer avfärda bara därför är helt annan sak. Och ovidkommande.

Ett nytt, och välkommet, spår är dragningen åt krautens monotona och drivna sound som främst Mexican Grand Prix och George Square Thatcher Death Party får vara modeller för. Här visar bandet upp ännu en sida som hittills varit relativt dold. Nyss nämnda låt är en fantastisk liten skapelse där Braithwaite sjunger med en intensitet sällan hörd från den mannen.

Idag skriver vi 11 februari. Jag har redan en skiva till årsbästalistan. Håller du inte med mig så har du inget hjärta. Vi säger så.

Publicerad: 2011-02-11 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-10 19:19

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5886

7 kommentarer

Fin skiva.

Gorillan Oregistrerad 2011-02-11 00:59
 

[...] This post was mentioned on Twitter by Marie Lindström, dagensskiva.com. dagensskiva.com said: Mogwai "Hardcore Will Never Die, But You Will": Mogwai må måla ut sig själv som ett gäng happy-go-lucky-snubbar … http://bit.ly/e5td88 [...]

 

Denna är riktigt bra. Mogwai håller fanan högt.

Hälften Man Hälften Kaka Oregistrerad 2011-02-11 11:54
 

Jag håller inte med dig just för att jag HAR ett hjärta.
Mogwai, däremot, har spelat med kuken istället för hjärtat efter ”Rock Action” (vilket ironiskt nog är deras minst rockiga, och bästa, skiva).

Produktionen på nya skivan är suverän, låtarna är tyvärr lika tråkiga som på de senaste två fullängdarna.

Och hardcore i Mogwais form dog 1997.

Medlem 2011-02-11 12:12
 

Suverän platta.

Snubbe här ovan må tro han är hur fyndig som helst med sina formuleringar kring kuken och hjärtat… (suck, vad är värre än en bitter kritiker som önskar han vore musiker? jo, nån som gnäller i såna här spalter och tror sig var kritiker).

…faktum kvarstår att plattan är helt briljant. Utveckling och integritet kallas det.

michael korine Oregistrerad 2011-02-11 20:15
 

[...] har just släppt sitt sjunde studioalbum Hardcore Will Never Die, But You Will. Titeln uttalades av en yngling i en affär i Glasgow. Frasen snappades upp av en kompis som som [...]

 

Briljant skiva. Första lyssningen gjorde mig skeptisk. Andra och tredje frälste mig totalt. Skivan andas optimism och nyfikenhet. Få band, med Boards of Canada som lysande undantag, kan fånga känslor och tankar på ett sätt som Mogwai kan. Det ska bli fantastiskt att se dem i april!

Jonas Oregistrerad 2011-02-15 10:07
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig