dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Wire: Red Barked Tree
Red Barked Tree (album, lp) Wire
2011
Pinkflag
7/10

Erfaret och gediget

Wire tycks på något sätt bli yngre och yngre, i den betydelsen att man vid det här laget rätat ut de flesta vindlingar och svängningar. På Red Barked Tree är Colin Newman, Graham Lewis och Robert Grey kanske mer rättframma än någonsin. Wire har sedan bandet grundades 1976 alltid stått kvar som ett skolexempel på ett ytterst kompetent band med ett gediget material, men som aldrig riktigt tagit sig igenom till en större publik. De må vara namedroppingstoff, men frågan är hur många som egentligen lyssnat på Wire i någon större utsträckning utöver Pink Flag och Chairs Missing. De har alltid varit lite för aviga, för tjuriga, för situationistiska.

Red Barked Tree backar en bit från den arty punken och håller sig genomgående till ett mer traditionellt rocksound, även om Wire alltid förblir skeletala och torra på samma sätt som många postpunkband. Till och med i rätt standardiserade (allt är relativt) stycken som Smash kläms det in ett avigt mangelparti. Annars skulle Wire inte vara Wire.

Jag tycker bäst om Wire när de låter som mest envetna, som i Two Minutes, eller brassar på ordentligt vrångt i Moreover. När de, kort sagt, är Wire. Standardrockband finns det gott om. Trettiofemåriga konstpunkband, inte fullt lika många.

Red Barked Tree är i vilket fall som helst ännu ett solitt verk att sortera in i bandet redan långa katalog. Colin Newman är i syrlig, obönhörlig form och drar sig inte ett ögonblick för att leverera. Wire lyckas behålla sin status som outsiders, och fortsätta producera utan att bli till en pastisch på sig själva som till exempel senare års The Fall, eller bli varken alltför arty eller för breda. Gammal är helt enkelt äldst.

Martina Nordman

Publicerad: 2011-01-16 00:49 / Uppdaterad: 2011-01-16 00:49

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5862

4 kommentarer

Så jävla kul med band som kan finnas sen 76 och ändå kännas aktuella och sugna på att spela. Lyssnat på allt sen jag för 10 år sen fick deras Peel-sessionskiva. Missat dem live, men skitsamma, skivorna står för sig.

Jr. Oregistrerad 2011-01-16 18:34
 

Här har vi ett band som INTE är limiterat i nån bemärkelse. Skitbra helt enkelt.

Man med hund Oregistrerad 2011-01-16 19:41
 

Jr.: Du har chansen att se Wire nu i vår. De spelar på Debaser Malmö 2 mars och på Debaser Slussen 8 mars.

Medlem 2011-01-16 21:33
 

Jonas: Tack! Bor långt från de städerna så missar alltid konsertdatum, men 8:e mars får jag boka in.

Jr. Oregistrerad 2011-01-17 07:15
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig