dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Older: Prologue
Prologue (album, mp3) Older
2010
Irregular
9/10

En vacker jorduppgång

En svartinramad jorduppgång. Precis så låter Prologue. Som omslaget.

Jag vet egentligen inte mer om Older än när albumet Inside of the Tears kom 2006. Fyra år senare kom Prologue – 24 minuter musik – utgiven precis som förra gången av spanska Irregular.

Bara 24 minuter. Men 24 av 2010 års vackraste minuter.

Resan börjar med de mest bomullsinsvepta av pianoackord som sakta får sällskap av stråkar, försiktig percussion, klockspel och digitalt knaster vartefter solstrålarna en efter en bryter fram över horisonten. En jorduppgång, fast inte mörkt och hotande. Livsbejakande och kärlekslovande.

De fyra spåren låter alla exakt likadana, men samtidigt med detaljer som får dem att bli sina egna. Det är musik lika försynt och i skriande behov av din fulla lyssningsuppmärksamhet som den som exempelvis Maps + Diagrams gör. En bit in i den andra prologen gör en rymddiscoinspirerad Giorgio Moroder-basgång en snabbt mellanspel.

När vi når fram till prolog tre byggs sex och en halv minut upp av en försynt sequencer-melodi, ett nästan slarvigt nedkastat pianotema och stråkar lika kärleksröda som nattblå. Känslor som växer sig starkare.

Den fjärde prologen blir ännu mer av samma fantastiska vara. Men när jag tror att jag vet var vi kommer att gå i mål så slår helt plötsligt några massiva P-Machinery stötar genom morgonsoldiset och ritar snabbt upp bilden av de mäktigaste av filmmusik.

Allting klipps hastigt av. Lämnas hängande i luften. Outtalade filmtrailerlöften om stordåd när den efterlängtade filmen till slut landar.

En prolog som lovar stordåd. Förhoppningsvis redan under 2011.

Ola Andersson

Publicerad: 2011-01-15 16:11 / Uppdaterad: 2011-01-15 16:11

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5861

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig