dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Elliott Smith: An Introduction to...
An Introduction to... (album, mp3) Elliott Smith
2010
Kill Rock Stars/Domino/Playground
7/10

Enbart en introduktion

Det är ganska oklart varför en här samlingen släpps nu. Skivbolaget Kill Rock Stars förklarar det som att man helt enkelt vill ge ut en introduktion för att låta en ny generation hitta bortgångne Elliott Smiths musik. De vill sälja skivor helt enkelt. Jag kände mig ganska oklar över varför jag valde att skriva den här recensionen också. Finns det egentligen mer att hämta hos Elliott Smith? Fyra år efter hans död gav Kill Rock Stars ut samlingen New Moon. En dubbel-cd med tidiga inspelningar. Ingenting för nybörjaren alltså. I början av det här året gavs Roman Candle och From a Basement on a Hill ut igen. Inte heller de några hitkavalkader. Så det kanske var dags för en enklare samling. En introduction to…

An Introduction to finns de flesta av de självklara låtarna, det vill säga de som gjort Smith allra mest omtyckt genom filmer som Good Will Hunting eller The Royal Tenenbaums. Men det är fokus på de korta, försiktiga verken. Han har ju ändå gjort musik med högre tempo och ett tydligare arv från Heatmiser-tiden. Last Call från debuten Roman Candle är ett sådant spår. Överlag är det god spridning över Smiths hela karriär på samlingen. Men för den som lyssnat mycket tidigare så tillför den absolut ingenting. De ingående spåren känns dessutom så självklara att de inte är särskilt roliga att lyssna på längre. De hör till en dåtid och som gammal lyssnare är det svårt att förstå hur man kan hitta nya lyssnare till Elliott Smith. Han karaktäriserar så starkt en era men för den som inte var där så kan samlingen absolut vara relevant.

Samlingen är enbart vad den utger sig för att vara.

Maria Gustafsson

Publicerad: 2010-11-16 00:00 / Uppdaterad: 2010-11-15 19:32

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5787

6 kommentarer

Man kanske skulle byta ut mr Hellström i bilstereon till ”From a basement on the hill”…

Kalle Tholén Oregistrerad 2010-11-16 00:37
 

Fast Miss Misery är ju ganska uppenbart att Kill Rock Stars inte har rättigheterna till, eftersom ”Early version” är så mycket sämre. På New Moon kanske den hade existensberättigande, men inte här.
Dessutom inget från Figure 8 eller XO, troligtvis av samma anledning. En komplett box vore kanske för mycket att hoppas på så länge Dreamworks sitter på rättigheterna…

Medlem 2010-11-16 08:30
 

Rowlf: Fast de har ju lyckats få med Waltz #2.

Maria Gustafsson Redaktionen 2010-11-16 09:13
 

Känns lite som 2_Pack, mkt outgivna gamla låtar som inteär så bra!

björnv Oregistrerad 2010-11-16 21:04
 

Känns som en helt oki samling!!!

Jakob Oregistrerad 2011-03-18 19:14
 

Citat: ”Samlingen är enbart vad den utger sig för att vara.”
Ehm…det är väl ändå bättre att den är just vad den utger sig för att vara, än om den varit något helt annat? Själv anser jag att en artist som Elliott Smith behöver en officiell samlingsskiva som den här, om bara av princip. Att man inte nödvändigtvis är fullständigt överens om låtvalet är en annan sak.

Buster Oregistrerad 2011-07-06 20:55
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig