dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Skuggpoeten: Skuggpoeten
Skuggpoeten (album, cd) Skuggpoeten
2010
8/10

Melankoli från varvet

Måste börja med bakgrunden eftersom det är en historia som tål att upprepas. Sångerskan Esmeralda Moberg skickar ett mejl till Embee (extraordinär producent och musiker) med den enkla frågan om han skulle ha användning av röst stämd i folkton. Embee svarar med att skicka en av sin pappas dikter som svar. Esmeralda spelar in en a capella och skickar tillbaka. Embee klär sången med musik och så rullar det på, det nybildade musikaliska paret tonsätter Roger Bergkvists dikter.

Här är resultatet, Skuggpoeten. Embees finaste skiva någonsin.

Där de två senaste soloutflykterna präglats av ojämn spretighet är det här en väl sammanhållen helhet med en tydlig vision. Embees karaktäristiskt melankoliska beats gifter sig självklart med Esmeralda Mobergs röst och pappa Rogers texter.

De har själva kallat det urban folk. Folkdelen köper jag, men det urbana är inte lika tydligt. Visst finns nyanser av Embees hiphopbakgrund, men den ligger långt ner. För mig låter det mer som tonerna av morgondis eller kvällssol i nedmonterad varvsmiljö (tydligast illustrerat i Vilodag), än innerstad och puls. Det är ljudet av en samtid som lämnar industrisamhället bakom sig. Stordrift som lämnats åt sitt öde.

I de gula träden är en ystert sprittig soulskens historia som borde kunna hitta in på P3:s spellistor. På kyrkogården målar en stämningsfull och lika ljus som mörk bild av helgen som just passerade, alla helgons dag. Den senare ligger närmare helheten och albumets stämning.  

Det här är en utsökt vacker höstskiva. Jag gissar att pappa Roger är lite extra stolt över sin son just i år. Vilken farsdagspresent.   

Patrik Hamberg

Publicerad: 2010-11-12 00:00 / Uppdaterad: 2010-11-12 10:30

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5782

4 kommentarer

Får ge den ett par lyssningar – vill ni lyssna på Girls kommande EP ”Broken Dreams Club” (klicka på Gorillan).

Gorillan Oregistrerad 2010-11-12 00:09
 

En av höstens bästa plattor! Har alltid tyckt att många av Embees produktioner andats av någon slags nordiskt vemod, så steget till ett album i folkmusikdräkt känns naturligt. Superscis timeline är ett annat tips för alla som gillar jazzig hiphop med folkmusikprägel.

GenderBender Oregistrerad 2010-11-12 08:48
 

Trots att Patrik pluggat Skuggpoeten i olika sammanhang har jag inte tagit mig tid att lyssna. Får ändra på det. Låter ju ungefär hur bra som helst på beskrivningen.

Ola Andersson Redaktionen 2010-11-12 12:06
 

Jag lyssnar på den om och om igen. Väldigt få skivor som fångar mig så. Och jag förstår inte ens varför. Fantastiskt…

Momo Oregistrerad 2012-02-11 14:07
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig