dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Murs & 9th Wonder: Fornever
Fornever (album, cd) Murs & 9th Wonder
2010
SMC Recordings
7/10

Forever

Hur lyssnar man på en skiva där man av oförklarlig anledning inte gillar rapparen? Egentligen ska väl frågan vara varför man lyssnar på en sådan skiva från första början, men nu är jag där jag är. Jag lyssnar på en skiva med Murs, västkustrapparen med den skitkonstiga frisyren som jag inte gillar fast att alla säger att han är jättebra. Jag vill väl gilla Murs, det är därför jag lyssnar. Och för att det är 9th Wonder som har producerat allt. 9th Wonder är bäst.

Efter ett par lyssningar av Fornever som inte har känts helt rätt, fast att det har känts som att det borde kännas rätt, började jag fokusera på de ord som Murs säger i takt med beaten. Då blev det bättre. Jävligt bra till och med, och West Coast Cinderella förvandlades plötsligt till en av plattans bästa låtar på grund av dess berättande text.

Låt nummer ett är dock låt nummer ett. Det öppnande titelspåret är sjukt bra. Där visar 9th att han är en gud när det gäller samplandet. Murs är okej också, det tycker jag ända till gästrapparen Kurupt kommer till micken och är väldigt mycket roligare att lyssna på.

Tråkigare är I Used To Love Her (Again). Jag fattar att de flesta rappare säkert önskar att de hade skrivit I Used To Love H.E.R., men att snatta texten och göra en cover rätt upp och ner är inte särskilt kul. 9th Wonder gör däremot en fantastisk tolkning av låten med den valda samplingen. I Used To Love Her (Again) får mig att önska efter en skiva med Common och 9th Wonder, där den senare gärna får gestalta sitt rappande alterego 9thmatic lite oftare. På Fornever rappar 9th Wonder bara på Asian Girls, och det är en retfull aptitretare.

Asian Girls är liksom Cigarettes And Liquor en låt som förvånar. Eller, än en gång är det huvudpersonen som förvånar. 9th Wonder, och hans breda beatmakande. Vid närmare eftertanke måste jag erkänna att Murs, med all sin iver, är som bäst där också, när beatet är lite snabbare och soulen minimaliserad (för att vara 9th Wonder).

Men, det låter ändå bra. Jag gillar det liksom, mycket mer än vad jag ogillar. På tåget, i hörlurarna. Då vill jag bara grabba tag i valfri mellanålders pendlare, tvinga på dem lurarna och säga att nu har de chansen att fatta vad som är grejen med hiphop. Ja, så är musiken. Den låter bra, men det finaste är att jag verkligen fattar varför jag lyssnar på hiphop när jag lyssnar på Fornever. Fornever har mer själ än explosiv hitfaktor. Fornever är en platta att dra på en trött morgon eller en trött eftermiddag när man behöver lite komfort i den konstanta tentaångesten. Eller vad som nu tynger dig. Fornever håller för det mesta, och för evigt.


Asian Girl


The Problem Is… (Feat. Sick Jacken & Uncle Chucc)

Karin Lillbroända

Publicerad: 2010-10-06 00:00 / Uppdaterad: 2010-10-05 20:20

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5738

2 kommentarer

”Där visar 9th att han är en gud när det gäller samplandet.”

Skojar du eller?

Mili Oregistrerad 2010-10-07 01:29
 

En riktigt bra platta och recension! Man måste dock nämna att världens bästa rappare Sick Jacken medverkar på The Problem Is och är bäst, som vanligt.

Bosse Oregistrerad 2010-10-07 10:14
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig