dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Hot Toddy: Late Night Boogie
Late Night Boogie (album, mp3) Hot Toddy
2010
Om Records
6/10

Fantastiskt och intetsägande (del 2)

Det börjar bra. Insprängt mellan en talkbox-röst och en åttiotalssvepande syntslinga kastas en lösryckt strof från Diana Ross Love Hangover in. Några ögonblick senare bubblar ett skratt som skulle kunna höra hemma på Yazoos Situation upp på scen.

Lägg till att mannen som döljer sig bakom Hot Toddy är Chris Todd, ena ursprungshalvan i Crazy P(enis) gett oss album som A Night On Earth och Love on the Line och förväntningarna på Late Night Boogie skjuter i taket. Nästan, åtminstone.

Det är ju lite så som de båda nämnda Crazy P-albumen låter. Som en övervintrad sjuttiotalsdiscofest som kraschade i säng först i mitten av det efterföljande årtiondet och sedan inte vaknade förrän tjugo år senare, med en halvjobbig baksmälla. Fast en baksmälla som snarare var av typen ”jävlar vilken fest” än ”aldrig mer”. Två album som båda kunnat förses med genreetiketten ”Late Night Boogie”.

Problemet är väl sedan att den lovande starten på Chris Todds första album i eget namn snabbt kanar av banan. Både Magnetic och Freekend är i ärlighetens namn inte bara intetsägande, de är faktiskt rätt trista.

Desto roligare blir det däremot när Hot Toddy svänger in på de bästa Crazy P-sträckor. On the 1AM är trumstökig nattfärd längst ändlösa motorvägar med mötande helljus och radioröster som enda sällskap. Won’t Let Go är en långsamt gungande hypnos in i 303-land med Crazy P-bekantingen Danielle Moore som röstvägvisare. I Floatation Tank möter stämningen från The Grids Floatation handklappen från Patrice Rushens Forget Me Nots och i albumets allra mesta stund Down to Love samsas ett regndroppande piano med ett slöfunkigt beat, småburkiga samplingseffekter, en struttande jazzhammondorgel-wannabe, en trettiosjugradig basgång och ursnygg sång av Jennifer Rhonwen.

Alla som fallit hejdlöst för senaste årens nudisco i allmänhet, den genre som Todd och Crazy P på många sätt var med och skapade, och belgiska Aeroplane i synnerhet kommer att sätta den här kvartetten på nattdiskret repeat.

Kanske la Todd ner hela sin själ i de här fyra låtarna. Kanske tog idéerna och orken bara slut. Men sedan trillar Late Night Boogie tillbaka in i samma halvtrista tomgångsgung som i inledningen. Det är snyggt, men tomt. Det blir ett litet lyft precis i slutet, med inledningsspåret som plockar gitarren från Every Breath You Take, men det är för lite, för sent.

En fantastisk EP. Ett mindre fantastiskt album.

Ola Andersson

Publicerad: 2010-10-05 00:00 / Uppdaterad: 2010-10-04 21:27

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5737

8 kommentarer

Vad sägs om att hijacka Olas recension och köra lite tisdagstråd här?

Jag kan börja med en kort recesion av nya Belle & Sebastian:

7/10

Lite för fluffigt och slätstruket överlag. Men nog det bästa de har åstadkommit det här millenniet i alla fall.

Bästa låtar: ‘I Didn’t See It Coming’, ‘Little Lou, Ugly Jack, Prophet John’, ‘I Can See Your Future’.

Stolpskott: Brainpool-CP-pop i ‘I’m Not Living in the Real World’, flöjtsynten i ”Read the Blessed Pages”.

Medlem 2010-10-05 11:49
 

Kan förresten tillägga att nu när B&S helt plockat bort allt som andas melankoli ur sin musik och fullt ut satsar på sockervaddspop, så blir Sarah Martins bidrag faktiskt bättre än så gott som alla Stuart Murdochs låtar på skivan.

Medlem 2010-10-05 12:02
 

Och en grej till: även om jag inte förväntade mig trummor i ‘Sleep the Clock Around’-klass så hade det varit trevligt om inte allt hade låtit förprogrammerat. Produktionen är så jäkla slick att till och med Norah Jones felfria radioröst smälter in i ‘Little Lou, Ugly Jack, Prophet John’ (vilket trots allt är en bra låt).

Nu är jag klar, nu kan vi diskutera något annat. Olas recension kanske?

Medlem 2010-10-05 12:21
 

Vem är Steel Factorty som bloggar åt redax på Twitter??

Är det vår mr Steel – Stålis??

Janne Oregistrerad 2010-10-05 12:24
 

bjornw: Äh. Kör på.

Ola Andersson Redaktionen 2010-10-05 12:32
 

Alla kan twittra till DSC. Skriv bara #dagensskiva i twittern så dyker det upp i feeden här på sidan.

Moonbat Oregistrerad 2010-10-05 14:09
 

Dagens musikvideo är en helt oberoende sida som bygger på privatpersoners tips om bra musik. Tonvikten kommer att ligga både på musiken som sådan och videons estetik. Tipspanelen består av ett antal handplockade personer med öppna sinnen som hyser ett stort intresse för musik. Vi hoppas att du ska gilla vad du ser och hör!

Dagens musikvideo Oregistrerad 2010-10-05 20:21
 

Dagens musikvideo.

En blogg. En länk. Ingen text.
Hur lat kan man bli?

Rave-Lars Oregistrerad 2010-10-05 20:41
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig