dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Chicane: Giants
Giants (album, mp3) Chicane
2010
Modena Records
7/10

Chicanemau5

När tvåtusentalet precis tagit sina första stapplande steg släppte Nick Bracegirdle ett av förra decenniets bästa album i och med Behind the Sun. Där möttes Chicane och Justine Suissa i Autumn Tactics, en av de sorgvackraste höstbilder som ramats in, Clannads Theme From Harry’s Game reinkarnerades som Saltwater med originalsångerskan Maire Brennan vid sin sida och Bryan Adams återförenades i Don’t Give Up med de dansgolvsrötter som hans karriär en gång startade i.

Då hade det gått tre år sedan Chicanes fullängdsdebut Far From the Maddening Crowds, där Offshore var ett av spåren. Där bildade Bracegirdle på sätt och vis skola med sitt Chicane-sound. Ett sound som i sig inte bröt fram några gigantiskt nyskapande musikådror, utan som snarare var lite klipp och klistra av dansmusiken som den såg ut där kring mitten av nittiotalet. Soldränkt gummimadrasstrance mötte triphopekon mötte klubbhouse i svallvågorna efter Todd Terrys makeover av Everything But the Girls Missing. Dessutom kryddat med ett snyggt blåfilter. På Behind the Sun finslipades formen och hittade hem på riktigt, inte minst genom gästerna vid mikrofonen.

Egentligen inget nytt alltså. Men ingen hade satt ihop pusselbitarna riktigt som Chicane gjorde. Resultatet blev det där musikaliskt rätt ofta svårgripbara – när det så väl hörs vem som skapat musiken utan att det egentligen går att sätta fingret exakt var ”det där” finns.

Ganska precis tio år efter Far From the Maddening Crowds var det dags för Deadmau5 att göra en Chicane. Att leka fram sitt eget recept, sina egna proportioner av välanvända ingredienser, och skapa något som alla andra vill casha in på genom mer eller mindre välsmakande kopior. Chicanes musik kan säkerligen ha varit en av inspirationskällorna för kanadensaren.

2010, när den största Deadmau5-svallvågen visserligen verkar ha rullat förbi oss, är det alltså inte särskilt konstigt att även Chicane på sitt fjärde album vill hoppa på Deadmau5-tåget – månades smak. Samtidigt är det lite tråkigt. Visserligen har det inte hänt vansinnigt mycket med Chicanes musikaliska inriktning sedan starten, men jag ser hellre att Bracegirdle gör sin grej än försöker göra någon annans.

Med andra ord är stunderna som låter inte så lite Deadmau5 inte riktigt lika vassa som jag skulle vilja ha dem. Det är långtifrån dåligt, tvärtom. I sina bästa stunder till och med riktigt bra även då, som i dansgolvifierningen av Sigur Rós Hoppípolla (i Chicanes värld snyggt döpt till Poppiholla 5AM). När Bracegirdle däremot ger sig på att uppdatera Paul Youngs 27 år gamla Come Back and Stay blir resultatet däremot lite blodfattigt.

Men det är när Chicane är Chicane som jag trivs bäst. Och även Bracegirdle själv verkar ha insett att den riktigt vinnande formeln spikades redan med första Chicane-singeln. Öppningsspåret på Giants, Barefoot, hette Low Sun år 2000 och Offshore 1997. Utöver den hittas albumets höjdpunkter i storslaget svävande och samtidigt drum’n'bass-luftiga So Far Out to Sea, med Chicane-veteranen Tracey Ackerman på sång, lyckade Deadmau5-klonen Where Do I Start. Dessutom funkar det oväntat bra när Lemar gör sin bästa Seal-imiation i What Am I Doing Here Part 2. Och någonstans gillar jag Giants, när allt kommer omkring, som helhet rätt mycket på ett bakgrundsmusikaliskt plan.

Men visst. Det är en rätt bra bit upp till Far From the Maddening Crowds och framförallt Behind the Sun. Förmodligen också till Somersault.

Ola Andersson

Publicerad: 2010-09-09 00:00 / Uppdaterad: 2010-09-08 23:34

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5712

3 kommentarer

Svårt snyggt omslag iaf.

hog Oregistrerad 2010-09-09 08:52
 

Har du kollat synen nyligen hog?

Janne Oregistrerad 2010-09-09 11:16
 

ja det var nått år sen det, fast hur man uppfattar saker tror jag sitter längre in i hjärnan än i själva ögonen.

Mitt favoritomslag är annars oftast

http://www.amazon.com/gp/product/images/B00000ICNR/ref=dp_image_text_0?ie=UTF8&n=5174&s=music

Men det händer att jag ändrar mig.

hog Oregistrerad 2010-09-09 12:22
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig