dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Christina Aguilera: Bionic
Bionic (album, cd) Christina Aguilera
2010
RCA Records
9/10

Upprörande bra, X-X-X-T-T-T-I-N-A-A-A

Julinatten: Med vidöppet fönster lägger jag mig raklång i sängen och lyssnar på Christina Aguilera i mina hörlurar. Dygnets enda kalla vindar sveper in i rummet. Jag lyssnar på mitt favortikapitel av Bionic flera gånger om. De makalösa balladerna, många grundade på simpelt och vackert piano, tröstar och ger mig behag. I vinter kommer de värma. I Am, You Lost Me, All I Need och Lift Me Up. Fyra låtar, alla lika varandra till musiken men olika varandra till temat.

Likheterna och olikheterna kommer många gånger om på Bionic. En del trendig trancedance, en del aggressiv elektro, en del hiphop och R&B, och så balladerna. Ser man på producent- och låtskrivarlistan blir man inte förvånad, där finns Tricky Stewart och Polow Da Don, och även Linda Perry, M.I.A. och Le Tigre. Allt är inte musik som jag brukar tycka om men jag tycker om varje låt på Bionic.

Mina favoriter är Woohoo, den är mest R&B och Nicki Minaj är med, I Hate Boys, bara titeln skulle räckt men som bonus är det en överjävligt grym låt också, och I Am. Den är finast och starkast. Resten av låtarna gillar jag också tokigt mycket. Titelspåret är en electronic supersonic rocket, och Prima Donna har både enormt tryck och ett superbt sväng som sätter sig. Sex For Breakfast är en lågmäld pärla som gömmer sig mitt i smeten. Glam är lite statisk, men i slutet kliver Aguilera ur lådan och wailar loss. De inbyggda melodierna i hennes röst har en sådan tyngd att hon kan lyfta vad som helst till skyarna. Vanity är till sist världens mest överdrivna låt, men dess syfte gör sig förtjänt.

Jag har läst att mycket av Aguileras nya låter som Lady Gaga och M.I.A. ”Jaha okej”, tänker jag och fortsätter lyssna på Christina för hon gör det ju snuskigt bra här.

När musik är så här bra är det löjligt att föra argumentet att det är dåligt för att Aguilera har snott andras stilar. Populärmusik är en färskvara, alla försöker göra samma sak men alla lyckas inte. Christina Aguilera har lyckats. Trender uppstår och anammas av var och en och dör sedan ut. Nästa gång kanske det är Aguilera som är först, och andra som tar efter. Sedan har hon ju en exceptionellt grym och egen röst, och på grund av den särskiljer sig hennes musik alltid från andras. Alla borde alltså vara nöjda!

Jag har sökt efter en anledning till det allmäna hatandet, men jag har svårt att förstå det. Kanske börjar obehaget att spridas hos folk, nu när antalet brudar som gör och säger vad de vill snart kan fylla en hel polsk fiat.

Visst kliar det lite under huden när Christina drar rader som ”if you don’t like it, fuck you”, och inledningen till Vanity borde inte ha fått vara, men det är ändå väldigt lätt att bortse från det barnsliga. För att det är så bra. Så bra!


Not Myself Tonight


Lift Me Up (Live från Hope For Haiti-galan)

Karin Lillbroända

Publicerad: 2010-07-15 00:00 / Uppdaterad: 2010-07-14 23:02

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5653

40 kommentarer

Låter lovande. Har inte hunnit lyssna än. Kritiken att hon borde hållit sig borta från sci-fi-r’n'bn hade snarare omvänd effekt på mig. Gjorde mig desto mer sugen att lyssna. Får göra det typ strax.

Ola Andersson Redaktionen 2010-07-15 00:03
 

”sci-fi-rnb”, vilket skönt och passande uttryck! Hon borde verkligen inte hålla sig borta. Hoppas du också gillar skivan, Ola.

Karin Lillbroända Redaktionen 2010-07-15 07:59
 

gaga och agelera har väldigt långt upp till M.I.A.

/\/\ /\ Y /\ !!

Mr L Oregistrerad 2010-07-15 08:48
 

Både /\/\ /\ Y /\ !! och den här skivan har ju blivit sågade på fler ställen. Vet inte riktigt vad jag ska tro nu. Men M.I.A. är bra

Igor Oregistrerad 2010-07-15 09:19
 

Jag tycker inte att den är särskilt bra, bortsett från ”Elastic love” och ”Woohoo” och kanske någon låt till. Det är för mycket ”kolla mig jag är på klubben och ligger med både tjejer och killar och är helt crazy och frigjord och bryr mig inte om någonting sådeså”. Och sen några sega ballader.

spajs Medlem 2010-07-15 13:59
 

Inte för att vara supersexistisk, men när jag såg att denna skiva fått 9/10 så visste jag direkt att den recenserats av en tjej. Tycker själv att det borde vara omöjligt att ge så högt betyg till en artist vars talang sitter i stämbanden och inte i huvudet, dvs någon som inte skriver/producerar sina egna låtar. Sen kan man ju ha olika smaker men hur man än vänder och vrider på det så lämnar det en jävligt dålig smak i munnen när man lyssnar på nån som är ett steg ifrån att vara en kareokesångare.

M Oregistrerad 2010-07-15 14:00
 

Ressa nya Devoplattan!
Och om inte ni gör det så gör jag:
Förvånadsvärt bra, påmminner mycket om Freedom of Choice.
Bra för att komma från ett gäng gubbar, Kolla upp!

Mungo Oregistrerad 2010-07-15 18:01
 

–> M

C.A. är crediterad på de flesta låtar, inte ensam men ändå.

Medlem 2010-07-15 22:19
 

M: Var Elvis, Dusty Springfield, Supremes, halva Motown- och Staxstallet bara ”simpla karaokeartister”?

Jonas Wergeland Medlem 2010-07-15 22:47
 

M: Jag tycker att du är helt fel ute. Aguilera kanske inte skriver eller producerar särskilt mycket av hennes musik, men den är ändå just det – hennes. Hon är en fantastisk artist och hon gör det grymt bra här. 9/10-bra.

Och du låter verkligen som en supersexistisk idiot. Menar du att bara tjejer är, som du tycket, ”dumma” nog att ge höga betyg till en, som du tycker, ”karaokeartist”? Inte för att jag ens förstår dig till en början, men varför tror du inte att killar skulle kunna vara så dumma?

Karin Lillbroända Redaktionen 2010-07-15 23:18
 

Kan inte riktigt köpa detta betyg, speciellt när jag tänker på att väldigt höga betyg delats ut till Eminem, Hole, Asher Roth, Chamillionaire, Robin Thicke, 50 Cent, Rihanna och Mariah Carey av samma recensent. Har ingenting att göra med att det är en tjej som recenserar dock, förstår inte riktigt den kopplingen. Ser de andra recensionerna som tyngre underlag än en könsfråga.

Özgür Kurtoglu Oregistrerad 2010-07-16 00:28
 

Diskussionen kring att man inte är artist på riktigt om man inte skriver sina egna låtar (och här även producerar) dyker upp med jämna mellanrum. Tycker varje gång att den åsikten är fascinerande i sin hålhuvudhet.

Ola Andersson Redaktionen 2010-07-16 10:10
 

Är en fotomodell en konstnär i samma utsträckning som en fotograf?

Sture Oregistrerad 2010-07-16 11:00
 

Kan en fotograf få exceptionella bilder utan rätt motiv som kan ”kliva genom linsen”? Kan en manusförfattare eller en regissör göra en fantastisk film med usla skådisar? Hade ”R-E-S-P-E-C-T” varit en av världens bästa låtar med musiker från en kommunal musikskola och Bob Dylan på sång?

Ola Andersson Redaktionen 2010-07-16 11:31
 

Det finns många snygga människor, bra skådespelare, bra sångare. De är utbytbara, för deras uttryck representerar sällan eller aldrig något unikt.

Ingmar Bergman hade kunnat byta ut vilken som helst av skådespelarna i Fanny & Alexander och gjort en lika bra film. Däremot kunde man inte bytt ut Bergman med samma resultat.

Sture Oregistrerad 2010-07-16 11:42
 

Kanske en lika bra film, men inte samma film, inte den filmen som han velat ha. Det enda som krävs är inte en bra röst, givetvis, men att säga att man inte är en riktig artist enbart för att man inte framför sina egna låtar är ju bara löjligt.

Lite då och då önskar jag att alla användare på dagens skiva kunde sluta upp med att vara bittra och överpretentiösa.

Dixit Medlem 2010-07-16 12:08
 

Jamen vafan, det är klart att Christina Aguilera är en artist, riktig och allt, men jag tycker inte man kan jämställa framförande med skapande.
Christina Aguilera är inte en konstnär, vilket väl är ungefär vad de flesta som värjer sig för att höja henne till skyarna menar.
Du är givetvis välkommen att fortsätta njuta av Christina Aguileras artisteri.

Sture Oregistrerad 2010-07-16 12:16
 

När det gäller film tror jag att vissa skådisar är lika mycket konstnärer som regissören, absolut. De uttrycker en konst, och i just det ögonblicket skapas väl också konsten? Så är det här också. Den här musiken hade inte blivit någonting om inte Christina hade framfört den. Jag påstår att hon, tillsammans med andra, i allra högsta grad har skapat den.

Karin Lillbroända Redaktionen 2010-07-16 12:30
 

Jag gissar att Max Martin och Ingela ”Pling” Forsman uppskattar att bli kallade konstnärer.

Ola Andersson Redaktionen 2010-07-16 12:50
 

Jag fattar inte M och Sture. Konstiga människor.

Medlem 2010-07-16 13:07
 

Antagligen Västeråsare…

Fredrik Wennberg Medlem 2010-07-16 13:25
 

Så Johnny Cash var inte nått vidare konstnärlig på American recordings-skivorna? Nej det kunde ju vilken sångare som helst ha gjort, kanske inte likadant men nästan.

tell it like it is Oregistrerad 2010-07-16 14:04
 

Sture = Tomas Ledin, som vill hylla sin låtskrivargärning, en sann artist och konstnär!!!

Janne Oregistrerad 2010-07-16 15:06
 

Bråka inte med Karin Lillbroända för att hon är tjej och ung även om jag inte håller med dig, Karin. Jag tycker Christina Augeleri står för det sämsta i det musikindustrin spottar ut nu. Det har inget med att göra att hon inte skrivit själv. Så vill jag passa på att hylla Johnny Cash.

Medlem 2010-07-16 15:47
 

Nu har ju jag aldrig påstått, eller ens antytt, att Thomas Ledin m.fl. skulle vara ”konstnärer”, bara att Christina Aguilera inte är en. Jag skulle däremot inte tveka att sätta det epitetet på, säg, Conny Plank eller Jaki Liebezeit. Men, det är klart, de medverkar ju på musik som, till skillnad från Aguileras, är mer än underhållning. Egentligen är det konstigt att man ens använder samma benämning (”musik”) på Christina Aguileras produktion som på Bernard Parmegianis alster.

Sture Oregistrerad 2010-07-16 16:30
 

jag gillar inte produkten och hur den framkommit. Nu ska man inte ta ord ur andras mun, men jag gör det ändå, får det kunde lika gärna stått justin timberlake lr vilken skitartist som helst istället för CA
tex
http://vimeo.com/5352907
(och JA, jag skiter i att det va 20 år sen, han är bara en upplärd docka och det är inte cool alls)

Sundet Medlem 2010-07-16 21:48
 

Ola: jo, jag tror visst r-e-s-p-e-c-t skulle låta alldeles förträfflig i kommunala musikskolans tappning: (hade tänkt länka till wolfgang press version, men det här är mer talande:) http://www.youtube.com/watch?v=h0FPZolbYns

För att parafrasera Göran Persson: Men Aguliera, hon är ju så jävla dålig, va… Och då menar jag mest som popstjärna. En postmodern Tommy Steele, i patetisk kamp med ikoniska pelvisar (Madonna, Kylie, Gagga m fl). Jag kan sympatisera med ett gammalt mobboffers kamp för att ”bli någon / något,” sure, men ett egghead som klistrar nervösa zelig-peruker på skallen för att hitta ”sin” stil, blir ju mest beklämmande. Fladdrigare pop persona finns väl inte. Och sexeriet är ju hot… NOT!

Medlem 2010-07-16 22:33
 

Sture du finns inte va???

Tillbaka till Konstfack och runka till Pascals nya, de är äkta K O N S T N Ä R E R!!!

För att inte tala om Häste Pojken!!!

Han skriver A L L A Låtar själv!!!

Janne Oregistrerad 2010-07-16 22:49
 

Ojsan, min kommentar kom fram till slut ;).
Karin: Jag säger inte att det bara handlar om tjejer, hade sagt samma sak om killar om jag hade sett Offpring få 9/10 högst upp på recensionen. I det här fallet så är det Christina Aguilera där det går 1000 tjej-fans på varje kille, vilket gör att jag direkt kan gissa att det är en tjej som har skrivit recensionen. Kanske var onödigt att ta med det i inlägget men det känns som att det är mest tjejer som impas av de här ”stora” popstjärnorna(britney, madonna, beyonce etc) vars karriär bygger på att de väntar på att någon producent/låtskrivare ska göra en skiva åt de så att de kan dansa och lipsynca till inspelad musik över hela världen. Jag kan iofs köpa att de gör musiken deras när de väl får den, men det kommer väl automatisk p.g.a deras starka sångröster, men du kan iaf inte säga att det är deras egna ord och tankar som kommer ut ur deras munnar. Det har någon annan kommit på och sålt vidare, vilket är jävlig synd för om dessa låtskrivare hade haft lite mer mod så kanske vi hade fått se flera riktigt bra band/artister som Miike Snow t.ex. Aja, det var mina 2 cents iaf, kul att det blev lite diskussion om saken iaf.

M Oregistrerad 2010-07-17 14:06
 

M: Jättekul att du tycker att t.ex Madonna och Britney Spears har starka sångröster. Haha. Beyoncé skriver för övrigt det mesta själv, så där säger jag att det är hennes ord och tankar. Det är synd att du inte har tillräckligt mod att tycka att bra musik är bra, bara för att det är olika personer som har skrivit och framfört.

Karin Lillbroända Redaktionen 2010-07-17 15:10
 

Sundet: Kul att se. Det syns ju tidigt att han har det.

Kal Ström Redaktionen 2010-07-17 15:49
 

Karin: Gah nu sätter du ord i min mun igen… Det handlar inte så mycket om vad man har för smak eller vad som är ”bra” musik utan vad för slags krav man ställer på musik i allmänhet. Om man som lyssnare verkligen lyssnar på texten i en låt så måste man ju ha några tankar kring den? Det är ju allt som oftast en historia som berättas och ofta i jag-form. Som sagt så känns det ganska falskt när man vet att sångaren inte har något att göra med texten i sången(skräck-ex: What’s in it for me av Amy Diamond). Jag tycker om geniuna känslor och tankar i mina sånger, men jag verkar vara i minoritet om den saken.
Btw: ”Halo” is a song recorded by American R&B singer Beyoncé Knowles. The song was composed by Ryan Tedder, Evan Bogart and Knowles for her third studio album I Am… Sasha Fierce (2008). It was released on January 20, 2009, in the United States as the fourth single, while it was promoted internationally as the third single.

The single, originally written for Knowles, was rumored to have been later offered for Leona Lewis. Also, Kelly Clarkson, who worked with Tedder for her album All I Ever Wanted in 2008, claimed that Tedder used the same musical arrangement as that of ”Halo” on her song ”Already Gone”, released in 2009″
Kolla på wiki så ser du att det är likadant med Single ladies och If I(!) were a boy(!).

M Oregistrerad 2010-07-17 15:56
 

Beyoncé behöver du inte nämna, för där vet jag hur det står till med princip varje låt. De flesta skriver hon själv. När det gäller ”If I Were A Boy” verkar hon vara väldigt fäst vid låten, och relaterar mycket till den. Även om andra har skrivit, kan artisten som framför låten ha ”något att göra med den”. Annars skulle de nog inte välja den låten.

Vi kommer nog inte vidare nu. Jag tycker i alla fall att det är synd att du har dina krav. Tack för en bra diskussion!

Karin Lillbroända Redaktionen 2010-07-17 22:55
 

Det handlar bara om det enklaste av krav: att man ska mena/tro/ha upplevt det själv. -liksom vi genast fördömer en usel skådespelarinsats, kan vi (oj, jag är i tredjeperson, vilket inte bådar gott på alkometern)

Det är som jag (en tveksam sopran i duschen) inte, hur mkt jag än vill, ge trovärdighet åt min husgud Tom Waits.

Men alla har ju som sagts olika kriterier för vad man tycker är bra. Men Karins inlägg är något naiva fastjag önskar jag såg det på samma sätt

Sundet Medlem 2010-07-17 23:17
 

Karin: Alright, inte för det blev mycket till en diskussion när du väljer ut en liten grej ur min wall of text av argument och snöar in dig(Beyonce). Artisten i fråga var ju faktiskt Aguilera och hur man kan ge ut schyssta betyg på musik…

M Oregistrerad 2010-07-18 00:32
 

Jag har länkat till denna tidigare. än en gång bevisar den den äkthet/storhet man vill se (och i detta sammanhanget utan att va upphovsman) Everly Brothers gjorde den musikskönast, men är ändå inte i närheten av fetgammal Elvis som (mot förmodan?) sätter den perfekt.

Mot en sån låt står sig allt mtv-rnb slätt, dels för att det är mkt sämre och för att storyn och äktheten inte finns där.

Sundet Medlem 2010-07-18 00:57
 

Jag tycker inte jag har snöat in mig, inte mer än vad du har. Beyoncé ville jag försvara, men det inlägget blev ju även ett av mina argument till hur man kan ge ut bra betyg. Det är ju vad diskussionen handlar om. Skulle vi bara snackat om Aguilera och den här skivan så är ju tråden sedan länge urspårad.

Karin Lillbroända Redaktionen 2010-07-18 02:14
 

Sundet: Förstår verkligen din poäng. Men samtidigt kan det var svårt att hålla med dig på vissa punkter då faktiskt känslorna kan vara väldigt ärliga och rena ändå. Ta Veronica Maggios låt Dumpa Mig som jag tycker känns högst personlig trots att hon inte skrivit den.

Sedan går det ju faktiskt att göra egna tolkningar av texter osv. I så fall skulle ju varenda operasångare vara usel och falsk. För där är det ju alltid någon annan som skrivit både musik och text. Därför går detalldeles utmärkt att svarva ett arrangemang åt någon annan sångare, sångerska eller ”konstnär” med andra ord.

Pontus Gustavsson Medlem 2010-07-19 00:27
 

American recordings-skivorna är Cash´s peak.

Mr L Oregistrerad 2010-07-21 09:17
 

Absolut Mr L.

Medlem 2010-07-21 14:52
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig