dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Sista Sekunden: Åldras med stil
Åldras med stil (album, cd) Sista Sekunden
2010
Instigate/Fight for Your Mind
7/10

Stilfullt

En enhet att räkna med. Här gås från klarhet till klarhet och det görs med den äran och den målmedvetenheten som krävs för att inte bli en i mängden. På en punkscen som den i Sverige idag är det, faktiskt, lätt att falla mellan stolarna.

Det gör inte Sista Sekunden. Inte ens när de släpper en, för att vara dem, i sammanhanget så pass varierad punkplatta att det nästan börjat viskas om sell-outs. Jag är övertygad om att de skiter högaktningsfullt i det.

Med bas på Möllevången, Malmö, har bandet förvaltat hardcorepunk av ädlaste valör i ett par år nu och Åldras med stil är en är en flirt med en mer poppunkig approach (Våld och Att åldras med stil) varvat med inarbetad, vansinnig hardcore (Svart som natten).

Som helhet är det inte det minsta konstigt att KB var fyllt till bristningsgränsen när skivans releasefest ägde rum eller att festivaler modell större bokar dem, bl.a. Hultsfred och West Coast Riot (där det på 2008 års sistnämnda festival från scen yttrades något om att ”aldrig mer spela på den här skitfestivalen”). Hur lite de vill det är det ett litet steg mot folklighet men ett stort steg för punken.

I en tid när fina Bruket och Masshysteri är allmänt villebråd sitter Sista Sekunden i ungefär samma sits, men intar ett bångstyrigt yttre, och inre, som är uppfriskande. Men, och det finns men här, även solen har sina fläckar.

Sista punkaren i Sverige är en låt som med fördel borde plockats bort, den tillför ingenting med ett släpigt mellantempo. Likadant känner jag för Morfar Knut som även den lämnar mycket att önska.

På det stora hela är Masshysteris senaste skiva fortfarande bästa punkplattan hittills i år. Åldras med stil är med och fightas om en pallplats.

Publicerad: 2010-05-26 00:00 / Uppdaterad: 2010-05-26 11:35

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5598

9 kommentarer

Sista punkaren i Sverige och Morfar Knut är fan lätt dom bästa låtarna på skivan!

Pelle Oregistrerad 2010-05-26 00:16
 

så jävla pinsamt dålig platta. jag vet luffare som gör bättre punk.
finns ingen hardcore kvar där överhuvudtaget

erik Oregistrerad 2010-05-26 12:45
 

Alla som gör punk är väl luffare så vad vill du ha sagt?

Bosse Oregistrerad 2010-05-27 08:40
 

wow vilket ös det var i ”svart som natten” du… sitter här och tar mig för hjärtat i galopperande panik. NOT

arvid Oregistrerad 2010-05-27 13:19
 

Kan man inte bara kalla hela den här jävla tråkpunkvågen för något annat än punk (jag röstar på Whine, som i gnäll), det blir lite fel marknadsföring annars . Skulle underlätta så sjukt mycket när man skimmar igenom tidningar och skivbackar.

Angående Masshysteri, det man inte har i musiken får man ha i garderoben istället.

Mungo Oregistrerad 2010-05-27 14:18
 

Starta ett eget band och släpp en platta själv. gubbe.

Anton Oregistrerad 2010-05-27 17:44
 

Antar att du har rätt Anton, nånting måste faktiskt göras.

Men det betyder inte att sista sekunden spelar mindre tråkpunk för det.

Men du har förmodligen rätt Anton, får väl skriva en låt om det istället. En snabb jävel (till skillnad från Sista Sekundens ”snabba” låt).

Mungo Oregistrerad 2010-05-27 23:19
 

Jag håller med många här. Skivan är lite för tråkig. Måste gvilligt erkänna att jag inte gett den så många lyssningar. Men den känslan jag först fick när jag lyssnnade på plattan var att den saknar gnistan, glöden och energin som varit signifikant för de tidigare släppen. Sista har dragit ner lite för mycket på disten och som en kompis sa; sneglat lite för mycket på gamla Magnus Uggla.
Nog för att melodierna alltid funit där på ett eller annat sätt men det har inte på något sätt fått göra avkall på vad hardcoremusiken handlar om: Energin. Sen tycker jag produktion känns lite väl putsad. Hoppas att de ger sig själva en spark i röven och tuffar till låtarna live iaf

Wille med Gitarren Oregistrerad 2010-05-28 15:01
 

Det är ju inte direkt oväntat att folk börjar gråta när Sistan gör en sån här platta. Personligen gillar jag den som fan, men vissa är konsekvent emot förändring så då är det väl bara att aldrig köpa en ny skiva och därmed inte behöva gnälla antar jag.

Blixt Oregistrerad 2010-06-01 11:09
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig