dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Roky Erickson & Okkervil River: True Love Cast Out All Evil
True Love Cast Out All Evil (album, cd) Roky Erickson & Okkervil River
2010
Anti- Records
8/10

Så här långt

Det är ingen skräll att Roky Ericksons samarbete med Okkervil River blivit oerhört lyckat. Det har tagit tid för Erickson. Fjorton år. Det fanns material att ta av. Allt som 13th Floor Elevators- sångaren gått igenom det senaste decenniet, återkomsten till livet och musiken, finns nedkokat (men knappast reducerat) på True Love Cast Out All Evil.

Att det blev just Okkervil River, med bandets Will Sheff som producent, är också välfunnet. Okkervil River som ett ganska anonymt band med tillräcklig ödmjukhet, respekt och avsaknad av självhävdelse för att göra Ericksons återkomst till albumformatet högtidligt och aktningsfullt.

För det är bitvis skälvande på True Love Cast Out All Evil. På Please Judge finns stämningen från de allra mest närgångna av Cash inspelningar med Rick Rubin. Med samma styrka och tyngd som Cash visar Erickson att gammal är äldst. Erickson och Sheff räds inte de större arrangemangen, trots att True Love Cast Out All Evil vid en första anblick verkar vara just den där vardagsrumsinspelade countryplattan som det alltid blir när det ska vara åter- och framåtblickande och erfaret. Visst finns de spåren. Som nyss nämnda Please Judge, ljuvliga Birds’d Crash eller Ain’t Blues Too Sad. Men inledande Devotional Number One, John Lawman eller avslutande God is Everywhere visar var punkskåpet, det väldekorerade, ska stå.

Jag skulle kunna påstå att den som inte tycker om True Love Cast Out All Evil inte har något hjärta, men jag vill inte reducera Roky Erickson till en åldrad figur som får alla på knä med självutlämnande ballader, allt med hjälp av ett yngre popband. För här finns så mycket mer. True Love Cast Out All Evil är dynamik och storslaget låtskrivande. Albumet är fult och vackert, nära vyssjande och dra åt helvete. Årets platta, så här långt.

Maria Gustafsson

Publicerad: 2010-05-17 00:00 / Uppdaterad: 2010-05-17 16:47

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5586

8 kommentarer

Värdelöst gubb mög. Kolla på skägget räcker för att döma ut skiten.

Sofi Oregistrerad 2010-05-17 01:00
 

Sofi – är du på riktigt? Roky Erickson kan vara världens mest underskattade musiker genom tiderna.

Glenn Oregistrerad 2010-05-17 01:58
 

Håller med Sofi. Kanske inte ”gubb mög” men Roky är extemt överskattad. Och hans skägg är ju fan inte snyggt.

Hälften Man Hälften Kaka Oregistrerad 2010-05-17 07:59
 

Sofi = Arg Skåning. Bra skiva, för övrigt.

Medlem 2010-05-17 15:01
 

”överskattad”.
Hur många vet EGENTLIGEN vem han är, vad han gjort?
13th floor elevators är långt ifrån det bästa han gjort – och det säger en hel del!

Jompaaa Oregistrerad 2010-05-17 19:04
 

Grym artist. Lyssna på you don´t love me yet, for you och please judge.

erki Oregistrerad 2010-05-17 19:48
 

Roky var i alla fall grym en gång i tiden. Jag lyssnar väldigt mycket hellre på The Evil One än den här skivan.

ptrmn Oregistrerad 2010-05-17 22:46
 

Riktigt underbar och fantastisk skiva

domedagsjesus Medlem 2010-05-17 23:47
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig