dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Knivderby: Underjordens nycklar
Underjordens nycklar (album, cd) Knivderby
2010
Ivolution Records
8/10

Vasst

Ur den frikyrkliga myllan runt Jönköping är Knivderby sprunget. Ett band som verkar ha som uppdrag att slita gängse uppfattning om svensk rock i stycken och köra upp den i halsen på tvivlarna.

Med låttitlar som Gravstenar ingen längre bryr sig om, Siste vilde sonen och Förlorarsäsong läggs ribban på rekordhöjd och med de spåren är det väldigt nära att de tar sig över.

Underjordens nycklar är en väl avvägd hybrid mellan Franke och The Stooges och genomsyras allt som oftast av oerhört snygga gitarrslingor som skulle göra Johnny Marr avundsjuk.

Detta är dock inte någon pastisch på sistnämndas före detta huvudsyssla. Det här har mer gemensamt med åttiotalets new wave och kompromisslös, manisk rock som trollbinder. Underjordens nycklar utstrålar framförallt en spelglädje och ett jävlar anamma det var länge sedan jag hörde från ett svenskt rockband!

Skivan, paketerad i ett metallomslag på dryga kilot och numrerad i 200 ex, öppnas av bästa spåret – Gravstenar ingen längre bryr sig om, en explosion som inte lämnar någon oberörd. Resterande sju spår är inte långt efter.

Uppfriskande, minst sagt!

Publicerad: 2010-05-09 00:00 / Uppdaterad: 2010-05-08 13:41

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5576

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig