dagensskiva.com

48 timmar

Recension

The Golden Filter: Voluspa
Voluspa (album, aac) The Golden Filter
2010
Brille
6/10

Gyllene dimridåer

The Golden Filter är Stephen Hindman och Penelope Trappes, elektroniknörd respektive före detta flygvärdinna. Baserade i New York gör de lätt, fluffig discopop. Singeln Solid Gold har figurerat på musikbloggar under en längre tid, men i övrigt har man i huvudsak kunnat höra duon som remixare, bland annat av Peter, Bjorn & John, Little Boots och Cut Copy. Detta kombinerat med att The Golden Filter är väldigt ovilliga till publicitet och i sina få intervjuer talat extremt luddigt om det mesta (kanske skulle det komma ett album, kanske inte, kanske spelar vi, kanske inte…), gjorde att detta album, släppt på Brille (hem åt The Knife i staterna, inte orsakade speciellt mycket uppmärksamhet och långt ifrån den virtuella hype det kunde ha åtnjutit. Det var helt enkelt svårt att veta om skivan verkligen skulle släppas eller inte, samtidigt som det i längden är svårt att vara riktigt entusiastisk över ett band som själva inte verkar bry sig speciellt mycket om…något alls.

När nu Voluspa till slut landat så är det väl bara att konstatera att det bästa.. tja, det hade vi nog redan hört. Så mycket står Solid Gold ut.

Ett tema, om än inte uttalat, för Voluspa är uppenbarligen eskapism; väntan och hopp om en förtrollad molntussdröm. Den med lite kunskaper i litteraturhistoria kan dessutom också knyta fast albumtiteln i det hela. Visserligen nog så trevligt i sina stunder, men alltför mycket dansande runt eldar, åkallande av mytologiska väsen och spirituell rening tar på krafterna.

I avslutande Thunderbird, det spår som mest närmar sig en klubbproduktion, Freya’s Ghost, en mjuk, behagligt lågmäld historia samt stråksamplingarna på Dance Around the Fire är The Golden Filter ett utmärkt sällskap på den halvt disiga, halvt neonbelysta nydiscostigen. Annars är det ofta utfyllnad, om än oförarglig sådan. Men faktum återstår, Solid Gold är den klart största behållningen här, och det utan att vara någon nyhet.

Martina Nordman

Publicerad: 2010-05-06 00:00 / Uppdaterad: 2010-05-05 20:08

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5572

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig