dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Pax Nicholas and the Nettey Family: Na Teef Know De Road Of Teef
Na Teef Know De Road Of Teef (album, aac) Pax Nicholas and the Nettey Family
2009
Daptone Records
8/10

Funken faller inte långt från trädet

Lyssna

Sök efter skivan

Pax Nicholas, eller Nicholas Addo-Nettey som han kallades när han föddes i Ghana, är en av många afrikanska musiker som tagit sin examen i Fela Kutis Africa 70. Under åren 1971 till 1978 backade han Fela på både scen och skiva. Som så många andra närde han en egen karriär vid sidan av.

Na Teef Know De Road Of Teef spelades in 1973 tillsammans med många av de musiker som också spelade med Africa 70. Så att det i mångt och mycket låter som Fela Kutis verk är kanske ingen större överraskning. Känner och uppskattar du Kutis malande och hypnotiska afrofunk hittar du precis som jag fyra nya älsklingar här.

Fela Kuti själv ska däremot inte alls ha uppskattat inspelningen. Han gick till och med så långt att han försökte stoppa musiken från att spelas och eftersom Felas makt vid den här tiden var stor föll albumet snart i glömskans dunkel.

Där hade albumet säkert stannat om inte en ihärdig tysk vinylsamlare, Frank Gossner, hittat ett exemplar som förirrat sig till en vinylback i Philadelphia. Skivan hamnade senare i öronen hos finsmakarna på Daptone Records. Frank Gossner (även känd som DJ Soulpusher) lyckades få tag i Pax Nicholas som visade sig bo i Berlin, förmedlade kontakten till Daptone som i sin tur fick rätten att återutge albumet på cd, vinyl och digitalt.

Vi andra kan bara tacka för det, förundrad över musikens outgrundliga vägar och med öppna armar ta emot ett utmärkt litet album med Pax Nicholas and the Nettey Family som står starkt och svängigt bredvid Fela Kutis 70-talverk. Det säger en hel del.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2010-03-25 00:00 / Uppdaterad: 2010-03-23 19:27

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5511

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig