dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Vampire Weekend: Contra
Contra (album, cd) Vampire Weekend
2010
Rough Trade/Playground
9/10

Hello Africa

Minns ett tv-inslag om Morrissey där en gästtyckare (potentiellt var det Johan Hakelius) konstaterade att man antingen älskar eller hatar Morrissey, det finns inga mellanlägen. Antingen tycker man att det är den vackraste rösten världen producerat eller så tycker man det låter som om någon plågar en katt genom att långsamt avlägsna dess inälvor med en sked. Lite samma regel gäller för Vampire Weekend. Jag bekänner mig tillhöra det första lägret. Vampire Weekends överklassstudent möter Afrika via 80-talet kan lätt trycka på vissa människors irritationsknappar. Läser på diverse forum att de som ogillar Vampire Weekend minsann har dålig grammatik och är således mindre intelligenta.

En av de saker som attraherar är just kontrasterna, att ett gäng mjölkvita östkustkillar bakar in sina epos om rikemansdöttrar och akademiska dilemman i knallklara melodislingor som dragits runt i den afrikanska myllan. Läste att Ezra Koenig blev allergisk mot den grungevåg som rådde då han växte upp och valde att låta sin gitarr enbart spela spikraka klara ackord.

Genialiteten i textförfattandet består inte enbart i bedriften att rimma Horchata (spansk/latinamerikansk dryck av malda mandlar eller sesamfrön) med balaclava. Texterna behandlar till viss mån en inre konflikt och ett ifrågasättande av det klasssystem vi lever i och beteendet hos den välbärgade delen av det systemet. Tonvikten på Contra är dock melodierna, popen.

Efter debuten som i stort sett var ett album fyllt av självklara hits är förväntningarna höga och en första lyssning känner inte igen de utsirade popunder som ryms i Contra. Ett par lyssningar senare känns det lika bekvämt att skrika Cousins som att skrika Blake i refrängerna. Vampire Weekend har raffinerat sitt hantverk. Mellan skivorna hann keyboardisten Rostam Batmanglij, i sidoprojektet Discovery göra elektronisk R&B som lät mer organisk än elektronisk. Nyanser av det återfinns även i Contra. Vampire Weekend har definitivt presterat över förväntan på den svåra andra skivan.

Marie Lindström

Publicerad: 2010-02-28 00:00 / Uppdaterad: 2010-02-27 23:39

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5479

13 kommentarer

9 tycker jag inte skivan är. Kanske en 6a.

När ska ni recensera Beach House nya skiva???

Troy Mallette Oregistrerad 2010-02-28 07:12
 

Ett tråkigt band…

Gorillan Oregistrerad 2010-02-28 09:33
 

@Troy Den som väntar väntar alltid länge.

Marie Lindström Redaktionen 2010-02-28 11:27
 

Jag är nog i det andra läget. Mesigt, vitt intelektuellt skit spelat av folk med usla frisyrer och ganska dåligt genomfört. Dom här töntarna skulle inte överleva en kvart i kåkstaden i Soweto. Sällan har vitt känsts så blekt.

Hälften Man Hälften Kaka Oregistrerad 2010-02-28 13:52
 

Jag tycker det är väldigt, väldigt roligt när någon stavar fel till ordet ‘intellektuell’. Det är, så att säga, inte särskilt intellektuellt.

Anna-Lena Oregistrerad 2010-02-28 18:10
 

Baklava heter det. Inte balakalava. Skäms! Kulturens och filosefins vagga är ju grekisk!!

Primal Oregistrerad 2010-02-28 21:29
 

haha primal du är ett miffo. googla balaklava.

maco Oregistrerad 2010-03-01 13:00
 

ja detta är ju inte så intressant,,,

Jonatan Oregistrerad 2010-03-01 15:57
 

Nån annan som kopplar till Paul Simons gamla skiva Rhythm Of The Saints?

cjr Oregistrerad 2010-03-02 09:30
 

Graceland känns som en bättre referens.

Medlem 2010-03-02 10:06
 

…eller Graceland?

cjr Oregistrerad 2010-03-02 12:17
 

Kom ihåg fel, Graceland ska det ju vara.

cjr Oregistrerad 2010-03-02 12:18
 

Intressant att skivan får en nia. Lyssnade igenom den på Spotify och antar att den växer efter några lyssningar.

Halvtysken Oregistrerad 2010-03-08 15:14
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig