dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Yeasayer: Odd Blood
Odd Blood (album, cd) Yeasayer
2010
Secretly Canadian
8/10

Ja

Redan när Odd Blood läckte ut i slutet av 2009 utlystes den av många till ”2010 års bästa skiva”, något jag ställde mig tveksam till. Dels på grund av att den omöjligt skulle kunna trumfa All Hour Cymbals, debuten från 2007, dels på grund av den eniga hyllningskörens förhållningssätt gentemot bandet – att frälsaren var kommen. Yeasayer frälser oss ifrån ondo, i princip.

Efter att ha levt nära mitt recensionsex av Odd Blood i ett par veckor är jag splittrad. Farhågorna gällande den svåra andra skivan har besannats, samtidigt är det ett steg i helt rätt riktning. Där All Hour Cymbals var en rik och inspirerande skatt av komplexa rytmer, experimentella tongångar toppat med egensinnig galenskap är Odd Blood dess raka motsats. Brooklynbandets Chris Keating gick tidigt ut med att de medvetet gått in för att göra ett poporienterat album, raka låtar med bibehållen Yeasayer-känsla. Och så blev det.

Den övergången offentliggjordes redan på Tightrope, bandets bidrag till Dark Was the Night, låten som troligtvis banade väg för soundet på Odd Blood. En medelväg har hittats och den löper som en röd tråd genom psykedelikan som utgjorde debuten och klimax nås i en popmusik som bandet gjort till sin egen.

Första singeln Ambling Alp står ut med suggestiva rytmer över en smittande melodi svår att motstå och den tillsammans med tillbakalutade I Remember, dansanta O.N.E. och Strange Reunions utgör en kvartett låtar som imponerar stort. En fin avvägning mellan introvert och extrovert pop, en approach jag välkomnar. Det har tidigare varit, och är till viss del även på denna skiva, nära till att ge sig i kast med en typ av stenåldersfuturism som känns svåråtkomlig – bara för att de kan.

Odd Blood råder bot på detta och erbjuder ljudlandskap någonstans mitt emellan Animal Collective och TV on the Radio och i brist på minnesvärda texter, som aldrig varit något av Yeasayers signum – bortsett från enstaka oneliners, är detta en skiva som kommer vara i folks sinnen en lång tid framöver.

Publicerad: 2010-02-09 00:00 / Uppdaterad: 2010-02-08 22:31

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5441

2 kommentarer

Bra!

Gorillan Oregistrerad 2010-02-09 00:14
 

Nä, dålig.

Beach House då?

bjornw Oregistrerad 2010-02-09 09:24
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig