dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Tubelord: Our First American Friends
Our First American Friends (album, cd) Tubelord
2010
Hassle Records
4/10

Ofokuserat

Det är med blandad förväntan jag tar mig an skivsläpp från Hassle Records. Ett mer ojämnt skivbolag får man leta efter. Å ena sidan släpper de fantastiska Propagandhi, å andra sidan katastrofala Four Year Strong och en viss skepsis är att föredra, vilket alltid är en hälsosam approach.

Den skeptiska inställningen lättar en bit vid första lyssningen av Our First American Friends, debutalbumet från senaste tillskottet på Hassle – Tubelord. Det är inte bara i titeln som trion från brittiska Kingston sneglar mot USA. Poppunken som dominerar skivan är starkt influerad av amerikansk dito och i en genre där det är oerhört lätt att sålla agnarna från vetet kan bandet sorteras in som något slags mellanting.

Pressreleasen talar om likheter med Biffy Clyro och At the Drive-In och vad gäller intensiteten förstår jag liknelsen, i övrigt är det inte mycket som är gemensamt. Närmsta nämnaren jag hittar är den med Jimmy Eat World fast med en mer progressiv approach som bär drag av mewithoutYou.

Där sistnämnda har en tydlig agenda har Tubelord inte hittat sitt rätta kall ännu utan spelar i limbo. De målar paradoxalt nog in sig i ett hörn genom att medvetet hålla en bredd som tyvärr bidrar till ett band utan egen identitet.

Det finns höjdpunkter på skivan och tillika ett par riktiga kallduschar. Öppningsspåret Your Bed is Kind Of Frightening och singeln I Am Azzerad är bra posthardcore som utmanar lyssnaren med såväl suggestiva tongångar som raka hitrefränger, resten av skivan är i mångt och mycket för många tvära och breda kast och Tubelords brist på fokus bidrar till ett ointressant lyssnande, vilket aldrig är bra.

Intentionerna finns där, det hörs. Nu gäller det bara att förädla de samma.

Publicerad: 2010-01-30 00:00 / Uppdaterad: 2010-01-29 17:10

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5428

2 kommentarer

Bra recension av intressant musik – som du säger – inte når sin fulla potential. Mer sånt här från Dagensskiva.

D3 Oregistrerad 2010-01-30 14:50
 

Har egentligen inte lyssnat tillräckligt mycket för att uttala mig. Men visst är det ändå uppfriskande med ett band som vågar experimentera med sån här poppig punk. Genren är ju, som någon på Nöjesguiden uttryckte det, väldigt ”förstoppad”.

Dave the Wave Oregistrerad 2010-01-30 23:02
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig