dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Black Flag: Slip It In
Slip It In (album, lp) Black Flag
1984
SST
8/10

Progressivt

1984. Ett år som såg inte mindre än fyra fullängdssläpp från Black Flag. Det var också året då DC3s Kira Roessler blev fullvärdig medlem och ersatte originalbasisten Chuck Dukowski. Slip It In var första skivan hon medverkade på.

Startskottet för den mer progressiva sidan av Black Flag ljöd också i och med Slip It In och det är framförallt i Greg Ginns gitarrspel det märks. Utöver utmärkta hardcoreriff spelade med en träffsäkerhet han delar med få tar han här utrymme med en sorts friformsjazzapproach. Hur mycket jag än håller Damaged som höjdpunkten i Black Flags karriär är det Slip It In jag mer än någonsin återkommer till. Det är ett band som tar sin musik till ytterligare en nivå och utvecklar nyanser som dittills inte existerat i hardcorescenen.

Tilltaget att inkludera ett instrumentalt spår, Obliteration, med tydliga drag av sjuttiotalets progressiva musikscen sågs och, till viss del, ses inte med blida ögon av fans till bandet, vilket såklart inte rörde bandet i ryggen. Det är också den kompromisslösheten som starkt bidragit till Black Flags oklanderliga status.

Gällande övriga sju spår är det två som sticker ut. Titelspåret, med en sexuell anspelning som kanske var uppseendeväckande 1984 och känns som en gäspning 2010, bygger mycket på Roesslers drivande basriff och Henry Rollins furiösa och adrenalinstinna växelsång med Suzi Gardner, sedermera i L7. Det i samspel med Descendents-trummisen Bill Stevensons svängiga attack mot Ginns avantgardistiska gitarrspel bildar en ljudbild många försökt efterlikna – få har lyckats.

The Bars är en mer renodlad produkt ur hardcorepunkscenen och får ses som länken mellan ”gamla” och ”nya” Black Flag.

1984. Jag var sex år gammal och Washingtons hardcorescen fanns inte i mitt medvetande än. Med tanke på att mitt intresse för rock började med progressiv sådan med systerns King Crimson-skivor och sedermera övergick mot punk och hardcore får man väl säga att cirkeln sluts här – med Slip It In.

Publicerad: 2010-01-23 00:00 / Uppdaterad: 2010-02-20 21:31

Kategori: Recension | Recension: #5417

2 kommentarer

Bra Äpplet!

Denna spisades en del i uppehållsrummet under högstaidet. SJälv föredrog jag dock the Breeders!

Journal of European Public Policy Oregistrerad 2010-01-24 10:15
 

[...] Paranoid Time (1)Minutemen The Politics of Time (0)Black Flag Damaged (3)Black Flag Slip It In (1)The Ghost of a Thousand New Hopes, New Demonstrations [...]

 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig