dagensskiva.com

48 timmar

Artikel

30 x Swizz Beatz: #14 Beyoncé

2009 fyller hiphopen 30 skivår. Ola och Pontus firar detta i och med att lista 30 låtar av DJ Premier och RZA, två av världens mest legendariska hiphopproducenter. Deras direkta ansvar för delar av hiphopens utveckling är enorm. Min del i firandet handlar dock om en snubbe som tycks vara mest irriterande, men som faktiskt står bakom en del moderna hiphop- och R&B-klassiker. Swizz Beatz.

Här hittar du alla delar i serien.

#14 Beyoncé w/ Slim Thug & Bun B CHECK ON IT (#1′s, 2005)

Swizz Beatz sviker sällan när det gäller uptempo-R&B. Hiphopen är alltid närvarande. Samtidigt som det är ett hektiskt tempo så är det oftast avskalat vilket gör att man slipper dansgolvshysteri. Extra mycket hiphopvibbar blir det på Check On It eftersom både Slim Thug och Bun B lägger verser. Men huvudpersonen är oundvikligen Beyoncé. Hon är den bästa R&B-artisten någonsin när det gäller att sjunga över den här typen av beats.

Låten har ett intro som är fullkomligt briljant. Över jämna trummor och cymbaler som kryper närmare och närmare viskar Swizz Beatz lite i mikrofonen innan Slim Thug lägger ner ett par rader, och så är låten igång. Verserna är grymma dem med, Beyoncé har alltid rätt attityd när hon gör lätt nedlåtande låtar. Hon är hood, till och med i en ganska poppig dänga som Check On It.

Check On It är egentligen en ganska ospännande låt, textmässigt sett och på grund av den simpla refrängen. Beyoncé har själv sagt att den bara började som ett skämt. Med rätt folk bakom den så blev det dock en väldigt bra låt, som just för dess lättsamhet alltid piggar upp.

Check On It släpptes i samband med filmen Rosa Pantern som Beyoncé hade en roll i (fast låten är inte med på filmens soundtrack-album), och finns med både på Destiny’s Child best of-platta #1, som släpptes 2005, och som gömt spår på Beyoncés andra soloalbum, B’Day. Versionen med Bun B är inte med på Destiny’s Child-albumet, där tar Slim Thug två verser istället, men i musikvideon och på Beyoncés platta är båda söderrapparna med.

CHECK ON IT

PINK PANTHER THEME SONG

Karin Lillbroända

Publicerad: 2009-12-15 00:14 / Uppdaterad: 2009-12-14 22:53

Kategori: Artiklar

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig