dagensskiva.com

48 timmar

Artikel

30 x Swizz Beatz: #18 Jadakiss

2009 fyller hiphopen 30 skivår. Ola och Pontus firar detta i och med att lista 30 låtar av DJ Premier och RZA, två av världens mest legendariska hiphopproducenter. Deras direkta ansvar för delar av hiphopens utveckling är enorm. Min del i firandet handlar dock om en snubbe som tycks vara mest irriterande, men som faktiskt står bakom en del moderna hiphop- och R&B-klassiker. Swizz Beatz.

Här hittar du alla delar i serien.

#18 Jadakiss w/ Nate Dogg KISS IS SPITTIN’ (Kiss Tha Game Goodbye, 2001)

Kiss Is Spittin’ är en av fyra låtar som Swizz hade med på Jadakiss första soloalbum, Kiss Tha Game Goodbye, och den andra från albumet som dyker upp på den här listan. Precis som #23, Jada’s Got A Gun, är det inte bara Swizz Beatz utan även Eric McCaine som står bakom produktionen.

Låten är något man gärna sitter och varvar ner till, samtidigt som huvudet noddar med längs det behagliga dunket. Warren G och Nate Dogg tog sig an samplingen redan 1994, sju år innan Jadakiss gjorde sin version. Kiss Is Spittin’ fick givetvis inte samma klassiker-stämpel som Warrens Regulate, men Jadakiss gav oss inte någon blek kopia.

I och med att samplingen är så närvarande i låten låter det inte typiskt Swizz Beatz, men det hörs att han har varit med på ett hörn. Refrängen tas hand om Mashonda och Nate Dogg, och deras röster passar bra tillsammans trots att de är oerhört olika. Mashonda, som bara nämns som ”additional vocals”, har en ganska vanlig R&B-röst utan styrka och Nate Dogg, med sin bastanta men ack så lena röst, är ju givetvis mästaren när det kommer till att lägga en hook.

Jadakiss sätter verserna ypperligt, som den fantastiska rappare han är, men det är solklart att det är refrängen och känslan i beatet som får en att komma ihåg den här låten.

KISS IS SPITTIN’

REGULATE

SAMPLING
Michael McDonald I KEEP FORGETTIN’ (EVERY TIME YOU’RE NEAR)Karin Lillbroända

Publicerad: 2009-12-04 00:18 / Uppdaterad: 2009-12-03 23:33

Kategori: Artiklar

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig