dagensskiva.com

48 timmar

Text

30 x Swizz Beatz: #20 Jay-Z

2009 fyller hiphopen 30 skivår. Ola och Pontus firar detta i och med att lista 30 låtar av DJ Premier och RZA, två av världens mest legendariska hiphopproducenter. Deras direkta ansvar för delar av hiphopens utveckling är enorm. Min del i firandet handlar dock om en snubbe som tycks vara mest irriterande, men som faktiskt står bakom en del moderna hiphop- och R&B-klassiker. Swizz Beatz.

Här hittar du alla delar i serien.

#20 Jay-Z JIGGA MY NIGGA (Vol. 3… Life & Times Of S. Carter, 1999)

Sällan är väl ett beat så karakteristiskt som Swizz Beatz Jigga My Nigga. Mer monotont kan det inte bli när kören sjunger ”Jiggaaa… Niggaaa…” längs med Swizzys enkla tutor. Kasseem Dean gör ibland musik på ett så enkelt sätt att hur mycket man än vrider och vänder på det kan det inte bli annat än briljant.

Jigga My Nigga är väldigt mycket Swizz Beatz, och väldigt mycket Jay-Z (se låttitel). Och den är väldigt typisk för sin tid. Låten släpptes 1999 som första singel från Jay-Z:s fjärde album. Swizz var ganska färsk samtidigt som han efter att ha haft mycket att göra med Jay-Z:s succéalbum Vol. 2… Hard Knock Life, från 1998, var ytterst uppmärksammad och populär.

Trots att den blev en singel, och är en ruskigt bra låt, var Jigga My Nigga, tillsammans med Girl’s Best Friend som också är Swizz-producerad, ett dolt spår på Vol. 3… Life & Times Of S. Carter.

Enligt Wikipedia samplas Isaac Hayes Lil’ Fire Friend i Jigga My Nigga, men jag kunde inte hitta den någonstans.

JIGGA MY NIGGA

LIVE”SAMPLING”
Snoop Dogg WHO AM I (WHAT’S MY NAME)?

Karin Lillbroända

Publicerad: 2009-11-29 00:20 / Uppdaterad: 2009-11-28 23:21

Kategori: Allmänt

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig