dagensskiva.com

48 timmar

Recension

DOOM: Unexpected Guest
Unexpected Guest (album, cd) DOOM
2009
Gold Dust Media
8/10

DOOM går i gamla svårfunna spår

Den härliga mannen med järnmask är tillbaka. Tyvärr bara med en samlingsskiva med B-sidor, remixer, gästpel och helt utan något nytt eller osläppt material. En skiva som av den anledningen kan finnas ganska irrelevant om man redan är insyltad i den tvistade rapparens diskografi. Exklusiviteten blir också lidande med tanke på att alla spår lätt går att få tag på genom nedladdning på internet eller kan streamas på youtube.

Skivan innehåller flertalet lugnare jazziga låtar, och är troligen det formatet som DOOM gör sig bäst på. I vanlig ordning är det verser med snurrigt ordvrängeri, flummiga sammansättningar och avslappnad attityd.

När man blickar över de gästerna som DOOM arbetat med under åren förstår man hur pass respekterad han är som rappare av sina kollegor. Med Wu-Tang-medlemmar, Boot Camp Clik, artister ur Def Jux och Stones Throw-stallet och erkända Talib Kweli bara för att göra ett stickprov.

Men som sagt, är man DOOM-junkie är den här skivan helt klart överflödig, även om alla spår är riktigt bra. Egentligen skulle jag nog istället rekommendera alla människor att införskaffa rubbet av mannen med maskens orginalmaterial. Det är han värd efter endast 11 000 sålda exemplar av Born Like This som är en av årets 10 bästa skivor.

Pontus Gustavsson

Publicerad: 2009-11-11 00:00 / Uppdaterad: 2009-11-12 00:17

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5319

3 kommentarer

Daniel Dumile är underground hip-hoppens gudfader.

madvillainy Oregistrerad 2009-11-11 00:57
 

Jag förstod aldrig böghatarlåten på ”Born like this”, var han ironisk på en nivå som gick mig över huvudet där?

Knivdahl Oregistrerad 2009-11-11 08:33
 

Jag, som är helt oinvigd i Doom’s musik, måste säga att jag är väldigt positivt överraskad efter ett par genomlyssningar av ”Unexpected Guests”.

”Fly That Knot”, ”?” och ”Angeles” är riktigt, riktigt bra.

Musikidioten Oregistrerad 2009-11-11 11:46
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig