dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Mixtapes & Cellmates: ROX
ROX (album, cd) Mixtapes & Cellmates
2009
NoMethod Records
9/10

Framåt

Uppmärksamma, regelbundna läsare har redan noterat denna plattas existens. Nu är det dessutom dags att ta den till hjärtat.

Där det tidigare fokuserats på krispig och närmast polerad indiepop med generösa inslag av elektronik är ROX ett gigantiskt språng från slicka produktioner. Här har Big Fuzz-pedalerna plockats fram, Dinosaur Jr-melodierna dammats av och en rakare approach genomsyrar skivan. Ja, titeln sammafattar det bra. Rock.

Paralleller har gjorts till Popsicle och Last Days of April, vilket inte är oävna jämförelser, medan jag mer hör Him Kerosenes indierock och The Pains of Being Pure at Hearts shoegaze i stöket. Ett stök som domineras av ett melodispråk som kommer från hjärtat. Inbillar jag mig.

Skivan, som spelats in i Studio Gröndal, har en spräcklig och överhängande kyla över sig som gör att soundet och de tio låtarna går hand i hand framåt. Det blir nästan aldrig anonymt eller trist, något som annars speglar många svenska indierockbands fullängdsplattor. Det finns en svärta över ROX som inte känns ditplanterad utan den finns där, i varje anslag. Helt enkelt.

Borta är också de uppenbara flörtarna med soundet The Radio Dept. gjorde till sitt eget och borta är även Robert Svenssons envåldshärskande vid mikrofonen. När basisten Matilda Berggren kliver fram och helt självklart tar över i On Fire är det gåshudsvarning, när hon och Robert delar på sångsysslan i vackra Sunday funderar jag på om det är årets låt.

All the Lights får utgöra skivan sämre spår, en låt som lite för mycket drar åt hur Mixtapes & Cellmates brukade låta. Har man fått smak på något oerhört bra blir övrigt som inte håller lika hög standard sladdprodukter, här stavas de All the Lights.

I övrigt, bra skit!

Publicerad: 2009-10-30 00:00 / Uppdaterad: 2009-10-29 16:55

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5306

8 kommentarer

Detta lät smaka

nej tack, det är bra. Oregistrerad 2009-10-30 08:24
 

En lite annan syn på den här plattan: http://www.joyzine.se/?p=3722

Medlem 2009-10-30 09:49
 

Jag klickade på er länk, så ni fick en besökare! HURRA.

Är plattan så här bra? Tyckte singeln va rätt okej. Får kolla in, finns den kanske redan nu på Spotify?

RONNA Oregistrerad 2009-10-30 11:28
 

RONNA: det har jag inte kollat än, men NoMethod brukar vara ganska kvicka på att lägga ut sina släpp på Spotify. Ligger den inte där än så tippar jag att den kommer inom en snar framtid.

Medlem 2009-10-30 11:36
 

Ointressant ”landfill indie” och alla skitrötta namn som rabblas får det inte direkt att bli nån extas. Måste ha lite sprit i mig snart för att komma i stämning inför helgen. Går nog på flaskan stenhårt i kväll och vaknar med en jävla ågren i pallet i morn. Måste ha lite bra musik som kickar röv inte sån här indieskit. Skall ni förstöra helgen för mig era jävlar!?!?

Hälften Man Hälften Kaka Oregistrerad 2009-10-30 13:18
 

finns på spotify. http://open.spotify.com/user/a.jarbel/playlist/4m6GGlyyoiaV4JwEb4aObq

andreas Oregistrerad 2009-10-30 18:30
 

Babygurun: Fast avfärdar man The Radio Dept. som ”pretentiös dynga” har jag svårt att se att man ska kunna ta några åsikter kring svensk indie på allvar från den recensenten.

D3 Oregistrerad 2009-10-30 23:46
 

Spretigt/varierat album. Bästa låten ”All the Lights” är ett riktigt Popsicle-homage.

Smart att lägga den bleka och helt oformliga ”Rain, Letters, Memories” direkt efter DinosaurJr-singlen ”Soon”. Soon framstår som världens bästa låt i den omgivningen…

Henning Oregistrerad 2009-11-05 16:46
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig