dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Os Mutantes: Haih... Or Amortecedor
Haih... Or Amortecedor (album, cd) Os Mutantes
2009
Anti/BonnierAmigo
6/10

Färgglad brassepsykedelia

När den legendariska brasilianska tropicalia-trion Os Mutantes tar upp albumsådden efter drygt 30 år i träda vågar jag inte riktigt hoppas på musikalisk storskörd.

Den ursprungliga trion Rita Lee Jones och bröderna Arnaldo Baptista och Sérgio Dias Baptistas musik har kramats ömt och hjärtligt av musiker, skivjägare och kritiker i åtminstone 20 år nu. Flaming Lips, Devandra Banhart och kanske framför allt Beck är bara några i raden av uttalade fans.

I mitten av 00-talet var vi så många att bröderna Baptista tackade ja till några spelningar (Rita Lee Jones lämnade bandet 1972 för en solokarriär och djurrättsfrågor). Uppenbarligen gav det blodad tand för härom veckan landade ett album med nyinspelad musik skriven av Sérgio Dias Baptista i samarbete med landsmännen och tillika tropicalia-legendarerna Tom Zé och Jorge Ben. Sérgio Dias Baptista för arvet vidare med hjälp av Bia Mendes som är den tredje i raden av Os Mutantes-sångerskor och hon gör ett gott jobb.

Även om det kanske inte låter precis som förr är det ändå omisskänligen Os Mutantes karaktäristiska psykedeliapoprock jag hör på Haih… Or Amortecedor. Inte lika spenslig, lätt och spänstig som på det färgglada sextiotalet. Lite tjockare och mognare, men för den skull inte utan värde för öronen. Det spretar lika friskt som när det begav sig, det finns bara lite mer musikhistorisk ondska att plocka in i mixen idag (här i form av ett par läskiga och fläskiga 90-talsgitarrer i ett par låtar).

Att jag om ett par månader väljer att lyssna på den här skivan istället för till exempel den fina samlingen Everything Is Possible! är däremot inte särskilt troligt. Det blev ett kärt återseende, men inget som mäter sig med eller överträffar tidigare material.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2009-10-07 00:00 / Uppdaterad: 2009-10-06 23:40

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5279

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig